Evo koje simptome ne bi trebalo da ignorišete jer često ukazuju na intoleranciju na gluten. P. S. To stanje nije isto što i celijakija.
Gluten može biti okrutna, okrutna "ljubav" - sastojak je mnogih ukusnih jela (pomislite samo na kolace, torte, peciva, paste…), ali mnogi nakon konuzumacije namirnica koje ga sadrže plate skupu cenu.
Izbacivanje glutena iz ishrane samo zato što je to sad "u modi" nije pametno, naravno, ali ako primetite neke od ovih simptoma posle jela… Možda bi trebalo da se posavetujete sa lekarom.
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i jecmu, i neki ljudi vare ga vrlo, vrlo teško, objašnjava za Women's Health dr Rabia de Latur, gastroenterolog sa Njujorške škole medicine.
Najvece probleme gluten stvara osobama koje boluju od celijakije, autoimunog poremecaja kod kojeg konzumiranje namirnica koje sadrže gluten izaziva oštecenja tankog creva. Ovaj poremecaj pogada otprilike jedan odsto opšte populacije, pokazuju podaci medunarodne Fondacije za celijakiju.
Sve što treba da znate o celijakiji
Ali, gluten utice i na ljude koji su netolerantni na njega, što je stanje poznato i kao "ne-celijacna osetljivost na gluten". Ovo stanje pogada od 0,5 do 13 odsto opšte populacije, pokazale su dve nove studije objavljene u strucnom žurnalu Gastroeneterologija.
Suština razlike izmedu ovog stanja i celijakije je u tome što osobe koje su netolerantne na gluten imaju iste simptome kao osobe koje pate od celijakije, ali kod njih ne dolazi do fizioloških promena u vidu oštecenja površine tankog creva i samim tim nedovoljno dobre apsorpcije hranljivih sastojaka, objašnjava dr De Latur.
Uz to, za razliku od celijakije kod koje je moguce postaviti definitivnu dijagnozu, intolerancija na gluten ne može se tako neopozivo dokazati.
"Netolerancija na gluten nije dovoljno proucena, ali ne bi trebalo olako je odbacivati", objašnjava dr De Latur. "U suštini, do ove dijagnoze se dolazi eliminacijom. Ukoliko se testovima krvi i endoskopskim pregledima dokaže da nije u pitanju celijakija, a odgovarajuci simptomi postoje, onda je u pitanju intolerancija na gluten."
Evo devet najcešcih simptoma koji ukazuju da biste mogli biti intolerantni na gluten, pa ako ih primecujete - pravac kod lekara:
Ne možete da pojedete tanjir paste, a da vam posle ne bude muka, ili da nemate grceve u stomaku. Ili hleb. Ili kolace. Stvar je u tome što su bolovi u stomaku, mucnina i grcevi nakon konzumacije namirnica koje sadrže gluten, medu najcešcim simptomima intolerancije na gluten.
Ako niste sigurni šta izaziva nelagodnost, ne bi bilo loše da neko vreme vodite detaljan dnevnik ishrane, da biste mogli da identifikujete "okidace".
Patite od nadimanja. Nadimanje može izazvati mnogo toga, od hormona do mahunarkui, ali ako ne varite gluten kako treba, stomak ce vam biti osetljiv i nadut, narocito posle obroka koji su sadržali namirnice sa glutenom
Koža vam je suva i peruta se. Iako nema naucnih studija kojima je ovo nepobitno dokazano, mnogi ljudi koji su osetljivi na gluten, imaju problematicnu kožu, jako, jako suvu, skloni su osipima, aknama, ekcemu.
Gubite kilograme iako se ne trudite da smršate. Nevoljan gubitak kilograma je jedan od prvih simptoma celijakije, jer kad je oštecena površina tankog creva, organizam ne može da apsorbuje dovoljno hranljivih sastojaka iz hrane koju jedete.
Iako netolerancija na gluten ne izaziva ovakva oštecenja, osobe koje pate od nje ipak cesto jedu manje i rede, jer mnoge namirnice kod njih izazivaju neprijatne simptome, pa se gubitak kilograma desi "sam od sebe".
Imate problema sa koncentracijom. "Osetljivost na gluten može biti primarno, a ponekad i iskljucivo, neurološka bolest", navodi se u studiji objavljenoj u strucnom casopisu "Lanset".
Poremecaji pažnje (ADHD) cesto se povezuju sa osetljivošcu na gluten, slaže se i dr De Latur.
Cesto ste loše raspoloženi. Promene raspoloženja, osecaj depresije i/ili anksioznosti nakon konzumacije namirnica koje sadrže gluten takode su simptomi koji ukazuju na netoleranciju na gluten.
Studija iz 2014. dokazala je da nakon samo tri dana konzumiranja hrane koja sadrži gluten osobe koje su netolerantne na gluten pokazuju znacajan porast depresivnih simptoma.
Imate problema sa stolicom. Ako imate utisak da se periodi konstipacije smenjuju sa periodima dijareje, i tako u krug, to može biti znak da ste netolerantni na gluten. U svakom slucaju, bilo kakva promena u navikama koje se ticu odlaska u toalet koja potraje duže od nedelju dana zahteva odlazak kod lekara.
Imate problema sa pamcenjem. Jedan od primarnih neuroloških simptoma koje prijavljuju osobe koje su osetljive na gluten je "mutan" osecaj u glavi, kao da ne mogu jasno da razmišljaju i imaju poteškoca sa pamcenjem.
Budite se umorni. Ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji uticu na naš nivo energije. Znate vec, ako jedete brzu hranu, bicete umorniji nego ako jedete dobro izbalansirane obroke koji sadrže dovoljno proteina i povrca. Ali, taj osecaj iscrpljenosti može da bude i posledica intolerancije na gluten.