• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF se slaže, biće savetnik Srbiji

Izvor MONDO/Tanjug

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji novi program saradnje za period od 30 meseci, koji je savetodavnog karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Narodna banka Srbije saopštava da je novi program saradnje, uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI), predstavlja kontinuitet u odnosu na stendbaj aranžman, koji je Srbija uspešno završila u februaru ove godine.

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Aranžman je odobren za period od 30 meseci, a napredak dogovorenog ekonomskog programa pratiće se putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata na kojima će se davati ocena njegovog sprovođenja.

Rrforme ne smeju kasniti

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda istakao je da ekonomski izgledi zemlje ostaju pozitivni. Međutim, Srbija je i dalje podložna uticaju regionalnih i globalnih kretanja i nestabilnosti sa međunarodnog tržišta. Ukazuje se da bi kašnjenje u sprovođenju strukturnih reformi ili narušavanje fiskalne discipline moglo ugroziti poverenje i smanjiti izglede srednjoročnog rasta, saopštila je NBS.

Instrument za koordinaciju politike predstavlja novi mehanizam podrške Međunarodnog monetarnog fonda zemljama članicama, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Namenjen je zemljama posvećenim reformama, a dogovara se u cilju dobijanja podrške odgovarajućem ekonomskom programu, kada zemlja nema tekućih ni potencijalnih platnobilansnih problema (vraćanja dugova svetu).

Na sednici Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda ocenjeno je da je Srbija uspešno rešila makroekonomske neravnoteže i povratila poverenje, prenela je NBS.

Sprovođenjem ekonomskog programa koji je bio podržan trogodišnjim stendbaj aranžmanom, postignuta je fiskalna održivost, uspostavljena silazna putanja javnog duga i njegovo ubrzano smanjenje, i ojačana eksterna pozicija zemlje.

Monetarna politika uspela je da zadrži inflaciju pod čvrstom kontrolom, istovremeno podržavajući ekonomski oporavak i održavajući relativnu stabilnost deviznog kursa.

Poverenje koje je proizvela poboljšana makroekonomska situacija ogleda se u rastućim investicijama, kako iz inostranih tako i iz domaćih izvora, i omogućava ekonomski oporavak.

Dogovoren novi aranžman Srbije i MMF-a!

Dogovoreni program, podržan Instrumentom za koordinaciju politika, predviđa da fiskalna politika bude usmerena ka daljem smanjenju javnog duga, povećanju kapitalnih investicija u cilju rešavanja infrastrukturnih potreba Srbije, kao i određenom smanjenju poreskog opterećenja privrede i rada.

MINISTAR MALI: DOBAR SIGNAL, A ČEKA NAS...

"Novi aranžman sa MMF-om je veoma važan, jer pokazuje da je Srbija u prethodnom periodu ostvarila dobre ekonomske rezultate i da joj više nije potrebna finansijska pomoć", izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je dodao da je važno da održimo makroekonomsku i finansijsku stabilnost, da unapredimo našu privredu, da povećamo konkurentnost i da obezbedimo visoke stope rasta, "jer samo to znači nova radna mesta i bolji životni standard naših građana".

Glavni ciljevi Programa su, kako ističe, održavanje javnog duga u definisanim okvirima u odnosu na bruto domaći proizvod, održavanje ukupnog deficita u definisanim okvirima u odnosu na BDP, reforma sistema plata u javnom sektoru, nastavljanje reforme Poreske uprave i uspostavljanje mera za smanjenje vremena procesuiranja refundacija PDV-a, usvajanje novog Zakona o naknadama i održavanje inflacije u definisanim okvirima.

"Potpuno smo posvećeni ovim ciljevima i to će nam biti apsolutni prioritet u narednom periodu. Važno je da ojačamo naše institucije i da ih učinimo još efikasnijim, a tu pre svega mislim na modernizaciju Poreske uprave, koja je neophodna", zaključio je Siniša Mali.


DOBRE PROLAZNE OCENE

Monetarna politika Narodne banke Srbije ocenjena je kao odgovarajuća u uslovima neizvesnosti na domaćem i inostranom tržištu, a nastaviće se sa daljim jačanjem procesa dinarizacije.

U septembru ćemo znati koliko rastu plate

U finansijskom sektoru ocenjeno je da su postignuti dobri rezultati u smanjenju nivoa problematičnih kredita, kao i da je potrebno nastaviti aktivnosti na njihovom daljem smanjivanju.

Prioriteti su i usklađivanje regulatornih i nadzornih okvira sa standardima Evropske unije i rešavanje izazova u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Strukturne i institucionalne reforme imaju za cilj unapređenje poslovnog okruženja, što doprinosi uspešnijem procesu pristupanja zemlje EU. Ove reforme fokusiraće se na restrukturiranje državnih preduzeća, finansijskih institucija i javne uprave, kao i dalje smanjenje sive ekonomije, navedeno je u saopštenju NBS.

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lela

Srbija je u prethodnom periodu sa Vučićem ostvarila dobre ekonomske rezultate

Nena127

Koga ovi savetuju taj se sa travom sastavlja.

Zoro od Srbiju (Pravi)

: Treba kao Crnogorci uspostavitj sto je moguce vecu nezavisnost od inostranih poverilaca, da bi se izbegla prevelika zduzivanja na dug vremenski period i reformisati bankarski sektor ijacati domace banke a stranima nametnuti zakonski prevelike dazbine da bi same odustale od ovog trzista jer samo izvlace kapital i porobljuju narod !

special image