Čokolada je zdrava, ali ako se jede u umerenim količinama. Evo koliko je OK da jedete kako ne biste ugrozili zdravlje.
Konzumiranje tri štangle cokolade mesecno smanjuje rizik od srcanih oboljenja za 13 odsto, ali svakodnevno uzimanje ove poslastice, koja sadrži mnogo šecera i masti, povecava taj rizik za 17 odsto.
Prirodna jedinjenja u cokoladi, flavonoidi, poboljšavaju zdravlje krvnih sudova, a najzdravija je tamna cokolada, koja ima najveci nivo flavonoida i najmanji nivo šecera.
Povremeno konzumiranje ovog slatkiša, odnosno tri štangle mesecno, dobro je za zdravlje.
Naucnici veruju da prirodna jedinjenja u cokoladi pomažu i kod smanjenja upalnih procesa. Medutim, najvažnija je umerenost, tj. cokolada je zdrava samo ako se jede povremeno, kažu istraživaci.
"Cokolada je važan izvor flavonoida koji su povezani sa smanjenjem upalnih procesa i povecanjem dobrog nivoa holesterola", rekao je glavni istraživac Cajakrit Kritanavong sa Medicinskog fakulteta u NJujorku.
On je dodao da, što je još važnije, flavonoidi povecavaju nivo azotnog oksida, gasa koji širi krvne sudove i jaca cirkulaciju.
"Medutim, pošto cokolada ima visok nivo zasicenih masti, kljuc je u umerenom konzumiranju", naglasio je on.
Anketa
Koliko često jedete čokoladu?
-
Svakog dana
45.78% (244)
-
Povremeno, ne više od jednom-dvaput nedeljno
40.34% (215)
-
Baš retko
13.88% (74)