Jutarnja kafa nije dobra samo za podizanje energije...
Redovno konzumiranje kafe smanjuje rizik od razvoja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti kasnije u životu, pokazala je studija.
Dok se vecina ljudi oslanja na jutarnju šoljicu omiljenog napitka kako bi se razbudila i osecala energicnije, istraživanje kanadskog instituta pokazuje da je ovaj napitak dobar i za opšte zdravlje.
Naucnici su utvrdili da fenilindani, koji se koriste da se naglasi jak ukus kafe, ometaju spajanje amiloid-bete i tau proteina, koji su inace spojeni u mozgu pacijenata koji pate od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Dr Ros Mancini smatra da je ovo veoma važno otkrice jer može da pomogne u prevenciji ovih degenerativnih bolesti.
"Ovo je prvi put da je neko istraživao kako fenilindani reaguju sa proteinima koji su odgovorni za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest", kaže on.
Koautor studije dr Donald Viver istice da oni nikako ovim ne žele da poruce da je kafa lek za ove degenerativne bolesti, vec da se redovnim konzumiranjem ovog napitka smanjuje rizik obolevanja od tih bolesti.