• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Turski tok šansa za region"

Izvor Tanjug Izvor Fonet

Putin je danas u Istanbulu dao komandu za početak završnog čina izgradnje "Turskog toka." A šta Turski tok može da znači za Srbiju i region...


Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić danas je u razgovoru, u Istanbulu, sa turskim kolegom Faitom Donmezom, ocenio da je gasovod Turski tok dobra prilika za region i da će doprineti energetskoj bezbednosti.

Putin: Turski tok preko Bugarske - moguće!

Antić je sa Donmezom razgovarao na marginama ceremonije obeležavanja završetka morske deonice projekta izgradnje gasovoda Turski tok.

Putin i Erdogan označili završetak toka

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, iz Istanbula učestvuju putem tele-konferencije na ceremoniji završetka izgradnje dela gasovoda "Turski tok" ispod Crnog mora. Putin je dao komandu za početak završnog čina izgradnje "Turskog toka", nakon čega je glavni izvršni direktor Gasproma, Aleksej Miller, naredio da brod "Pionirski duh" spusti u vodu poslednju cev za završetak tog kraka cevovoda, izveštava Tas s.

"Realizacija projekta 'Turski tok' doprineće ukupnoj energetskoj bezbednosti ovog dela Evrope. Srbija je spremna da sa svojim susedima razvije nastavak Turskog toka. Krak ispod Crnog mora izašao je na tursku obalu i sledi izgradnja gasovoda ka Bugarskoj", rekao je Antić, navodi se
u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.


On je dodao da je mogućnost da 10 do 15 milijardi metara kubnih ruskog gasa iz Turske prođe prema Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji ozbiljna šansa da se unapredi energetsku bezbednost regona.

Antić je rekao da bi priključenjem na Turski tok te zemlje postale tranzitne i za gas i da bi, od toga, ostvarivai značajan profit.

Ministar Fait Donmez je ocenio da saradnja u oblasti energetike prati ekspanziju ukupnih odnosa dve države, što dokazuje i ranije potpisan Memorandum kojim se podiže saradnja u oblasti gasa i obnovljive energije na viši nivo, što je posledica velikog broja aktivnosti i sastanaka koji su održani u proteklom periodu.

Antić je u Istanbulu razgovarao i sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šabazovim, koji je pozvao Antića da učestvuje na Savetu Južnog gasnog koridora (TANAP i TAP), koji će se održati 20.februara 2019. godine u Bakuu.

Stiže i do Srbije: Gas iz Turskog toka do 2020?

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image