• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PORASLE nam PLATE, "srednja" 342 evra

Izvor MONDO/Agencije

Medijalna neto zarada za jun 2019. godine iznosila je 41.045 dinara, a prosečna neto 53.633 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

 Zarada u Srbiji za jun Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Medijalna neto zarada, kao "nova" kategorija koja daje bolju sliku o platežnoj moći građanina Srbije od stare "prosečne zarade", za jun 2019. godine iznosila je 41.045 dinara. Prema prosečnom dnevnom kursu iz jula, meseca u kome se prima junska plata, to je oko 342 evra, i tu je rast tek nešto manji od 5 odsto.

A većina prima...

Još realnija stvarnim zaradama radnika u Srbiji je statistička kategorija "modalna plata", kao plata koju prima najveći broj zaposlenih, ali nju je RZS objavio samo jednom prošle godine (u februaru za januar). Prema tadašnjem odnosu modalne prema prosečnoj (52 odsto) i medijalnoj plati (67 odsto), sada je ona oko 27.700 dinara (235 evra), što je približno zvaničnom iznosu minimalne zarade u Srbiji za puno radno vreme.

Medijalna zarada je iznos tačno na sredini niza isplaćenih plata, što znači da polovina zaposlenih prima zvaničnu platu ispod tog iznosa a polovina više od toga.

Prosečna neto zarada od 53.633 dinara (455€) je porasla nominalno (bez računanja inflacije) za 9 odsto, a realno za 7,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prosečna junska bruto zarada iznosila je 74.009 dinara (617€), što je više za 8,8 posto nominalno, odnosno za 7,2 posto realno nego u junu 2018. godine.

Rast bruto zarada u periodu januar - jun 2019. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, iznosio je 9,6 procenata nominalno i 7,1 odsto realno.

Istovremeno, neto zarade u prvih šest meseci su nominalno porasle za 9,8 posto, a realno za 7,3 procenta međugodišnje.

Komentari 77

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

radnik

ma pojma vi nemate. pitajte vučića,on sve zna i ima sve podatke.

It iz aj - Lekler

Od srednje plate, mi imamo samo srednjaka.

M

A u kojoj je to drzavi kod nas u Srbiji minimalac

special image