• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raste žensko preduzetništvo u Srbiji

Žena preduzetnica osnovala je svako četvrto preduzeće i svaku treću preduzetničku radnju u Srbiji tokom sedam meseci 2011. godine dok je ukupan broj preduzeća i radnji u vlasništvu pripadnica nežnijeg pola iznad 25 odsto, saopštila je Privredna komora Srbije.

Žena preduzetnica osnovala je svako četvrto preduzeće i svaku treću preduzetničku radnju u Srbiji tokom sedam meseci 2011. godine dok je ukupan broj preduzeća i radnji u vlasništvu pripadnica nežnijeg pola iznad 25 odsto, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Proteklih godina ukupan broj preduzeća i radnji u kojima su žene vlasnice, suvlasnice ili menadžerke, kretao se od 17 do 20 odsto.

Među blokiranim ili zatvorenim preduzećima, znatno je manji broj onih koja su u vlasništvu žena, a pozitivan trend rezultat je aktuelizacije teme ženskog preduzetništva u EU ali i zasluga domaćih institucija, agencija, komora i asocijacija.

U perspektivi glavni izazov biće rad na poboljšanju ambijenta i uslova za razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji kroz neophodnost izrade strategije razvoja i aktivniji pristup sve brojnijim evropskim programima i fondovima na tu temu kako bi žensko preduzetništvo što više bilo afirmisano u Srbiji i mlade žene motivisane na pokretanje sopstvenog biznisa, navode u PKS.

Iz komore podsećaju da je 2006. formirana Sekciju za žensko preduzetništvo u okviru Zajednice preduzetnika PKS i da su u sedam regionalnih privrednih komora formirani saveti, odnosno centri za žensko preduzetništvo i uspostavljene godišnje konferencije asocijacija žena preduzetnica Srbije.

Preko PKS, preduzetnice iz Srbije članice su međunarodnih foruma ženskog preduzetništva, a 2010. osnovan je nacionalni konzorcijum u kojem je komora dobila evropski projekat u okviru CIP programa: "Evropska mreža ambasadorki ženskog preduzetništva" koji treba da bude realizovan do 2012. godine, objavljeno je na sajtu PKS.

(Tanjug)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image