• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga o Sonji Savić

Knjiga "Sonja Savić - otvorena stranica" predstavljena je u Muzeju jugoslovenske kinoteke, povodom 50 godina od rođenja i treće godišnjice smrti slavne glumice.

Reditelj Stanko Crnobrnja rekao je da knjiga o Sonji Savić sadrži izuzetno bogatstvo inteligentnog razmišljanja, ljubavi, poezije i iskustva koje je prošlo kroz njen život i ostavilo trag.

Knjiga koju su priredile Milomirka Jovović i Zdenka Golubović, predstavlja zbirku tekstova i sećanja saradnika i prijatelja Sonje Savić, a bogato je opremljena fotografijama i ilustracijama, rekao je Crnobrnja.

Prema simbolici godina života Sonje Savić, knjiga sadrži dva bloka po 47 autorskih tekstova, a serijal je započet zapisom njenih roditelja Mikaine i Milovana Savića.

O Sonji Savić pisali su Dušan Kovačević, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Darko Rundek, Suada Kapić, Mira Furlan, Puriša Đorđević, Vlada Divljan, Olivera Katarina, Lazar Ristovski, Miša Radivojević, Svetozar Cvetković i drugi.

Režiser Miloš Radivojević rekao je da je Sonja Savić zaslužila da o njoj bude objavljena knjiga, kao i da bi neko mesto u Beogradu trebalo da bude nazvano njenim imenom.

"Ne bi to trebalo da bude veliko, ni trg ili ulica, nego nešto skromno što bi joj se dopalo. Ona je bila lutalica i to bi moglo da bude neko mesto do koga se dolazi ćorsokakom."



On je kazao da bi bilo potrebno da se na neki način sačuva sav kapital Kinoteke, da bi time bilo sačuvano i sećanje na glumce koje je ugroženo, jer nema novca da se osigura snimljena zaostavština među kojom su i rani radovi Sonje Savić.

Knjigu o Sonji Savić objavila je Izdavačka kuća "Intelekta" iz Valjeva, uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije i Meken grupe.

Promocije knjige biće organizovane i u Valjevu, Nišu i Negotinu, kao i u rodnom mestu Sonje Savić, Donjoj Gorevnici kod Čačka.

Sonja Savić je rođena 15. septembra 1961. godine, a preminula 23. septembra 2008. godine. Debitovala je u filmu "Leptirov oblak" 1977. godine i od tada je snimila više od 50 filmova. Poslednju ulogu imala je u TV seriji "Vratiće se rode" 2007. i 2008. godine.

(agencije/MONDO)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

peca

Sonja zauvek!!!!

Dzoni

Beogradska ikona!

Jana

sad su je se sjetili!

SERIJE