• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Torinski pokrov autentičan?

Najnovije istraživanje pokazuje da postoji mogućnost da je misteriozni Torinski pokrov, poznat i kao Hristova plaštanica, autentičan i star više od dva milenijuma.

Torinski pokrov je laneno platno u koje je navodno bilo umotano telo Isusa Hrista nakon raspeća. Na njemu se vidi otisak lica i izranjavanog tela muškarca koji je preminuo od rana zadobijenih razapinjanjem na krst.

Ispitivanjem jednog dela platna, tačnije merenjem starosti tkanine pomoću radioaktivnog izotopa ugljenika (C14), utvrđeno je da je platno nastalo krajem 13. ili početkom 14. veka, zbog čega su naučnici smatrali da je Hristova plaštanica falsifikat napravljen u Srednjem veku.

Drugi naučnici veruju da su rezultati ovih testova bili netačni zbog naslaga bakterija koje su se vekovima formirale na platnu, ili pogrešnim uzimanjem uzoraka drugog dela platna prišivenog nakon požara u manastiru u kojem je pokrov čuvan u Srednjem veku.

Italijanski naučnici su nedavno sproveli seriju eksperimenata kojima dokazuju da platno ne može biti falsifikat jer u Srednjem veku nije postojala tehnologija kojom bi mogao da se napravi otisak.

"Dvostruka slika bičevanog i razapetog muškarca, jedva vidljiva na Torinskom platnu ima mnogo fizičkih i hemijskih karakteristika koje su toliko specifične da ih je nemoguće dobiti u laboratoriji", zaključili su eksperti iz italijanske Nacionalne agencije za nove tehnologije, energiju i održivi razvoj.

Oni će pokušati da identifikuju procese kojima može da nastane boja slična onoj na pokrovu.

Naučnici su zaključili da je osenčenost, tekstura i dubina otiska na platnu mogla da nastane samo uz pomoć ultraljubičastih lasera, čega u srednjem veku, naravno, nije bilo.

Prema njihovoj tvrdnji, tragovi na platnu mogli su nastati uticajem "nekog oblika elektromagnetske energije kao što je zrak svetlosti kratke talasne dužine".

"Mi ništa ne zaključujemo, samo sklapamo delove fascinantne i složene naučne slagalice", piše u izveštaju.

"Kada neko govori o zraku svetlosti koje ostavlja boju na komadu lanenog platna, kao što je ova na Torinskom pokrovu, diskusija će neizbežno dotaći teme kao što su čuda i vaskrsenje. Ali mi se kao naučnici bavimo samo procesima koje je moguće proveriti naučnim metodama. Nadamo se da će naši rezultati otvoriti filozofske i teološke debate, ali zaključak ćemo ostaviti stručnjacima ...", rekao je vođa naučnog tima Paolo Di Lazaro.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NadrdaniDeda

Gledao bezbroj emisija,procitao dosta knjiga o Torinskom pokrovu, vecina naucnika smatra da je lazno jer su u jednoj studiji iskopirali isti takav obris na istom materijalu pomocu obicne mracne komore za koju se zna da je postojala u 13-14 veku,pa i sam DaVinci je koristio mracnu komoru,a i njemu je pripisivan nastanak pokrova.....

Tamara

To nema veze sa Italijanima,oni ga samo cuvaju,platno je pronadjeno u Francuskoj. Pritom,grupa naucnika je utvrdila da je platno iz srednjeg veka,tj. da nije autenticno,a onda je neki bracni par poceo da ceprka po tom pitanju i izneo tezu da je jedna nit sa obrubljenog coska platna iz srednjeg veka,a ostatak je star 2000 godina,a da je ta nit nesto sto je zbunilo naucnike. Vodja te grupe istrazivaca je pobesneo zbog tih tvrdnji, i poslednje mesece svog zivota posvetio ponovnoj analizi, da bi opovrgao njihove price,a onda je,dan pred smrt,shvatio da je platno zaista staro 2000!!!

Jeja

Nauka samo potvrdjuje istinitost dogadjaja vaskrsenja, a nekima nazalost ne bi vredelo ni da samog Hrista vide sada...za veru je potrebno imati srca i ljubavi, a u danasnje vreme okamenjenih srca ljudi ne vide dalje od svog nosa, sto je zalosno pre svega za njih...

SERIJE