• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ernest Hemingvej je mnogo voleo svoju mačku

U desetak do sada neobjavljenih pisama koja su izložena u Kenedijevoj biblioteci u Bostonu, Ernest Hemingvej pokazuje nežnost neouobičajenu za njegovu mačo personu.

U pismu prijatelju Đanfranku Ivančiću, napisanom na Kubi u februaru 1953, Hemingvej piše o tome kako je morao da uspava mačku Ujka Vili koju su udarila kola.

"Nedostaješ mi, a i gospođica Ujka Vili. Morao sam da pucam u ljude, ali nikada u nekoga koga sam znao i voleo 11 godina. Nikoga koji je preo sa dve slomljene noge", napisao je Ernest.

Pisma potiču iz perioda od 1953. do 1960. godine, godinu dana pre samoubistva, a neka su kucana na mašini, druga rukom pisana sa Kube, iz Evrope, safarija u Africi ili Ajdaha gde je provodio najviše vremena.

Ivančić i Hemingvej upoznali su se u hotelskom baru u Veneciji 1949. godine, a i pored razlike od 20 godina postali su veliki prijatelji sa ratnom prošlošću - obojica su bili ranjeni u nogu.

Stručnjaci kažu da pisma pokazuju Hemingvejevu stranu koja nije obično bila deo njegove ličnosti se u svojim delima bavio ratom, borbama bikova, lovom, Ribolovom, ubistvima...

Hemingvejevo pismo o smrti voljene mačke pokazuje piščevu borbu da odvoji svoj javni i privatni život, a u pismu Hemingvej govori i o grupi turista koji su tog dana posetili njegovu vilu.

"I dalje sam imao pušku u rukama i rekao sam im da su došli u lošem trenutku i zamolio ih da odu", napisao je on i dodao da je jedan od turista prokomentarisao da su zapravo došli u pravom trenutku da vide "velikog Hemingveja kako plače, jer je morao da ubije mačku".

U pismima Hemingvej pominje i Adrijanu Ivančić, Ivančićevu sestru koja je bila piščeva muza i uzor za ženski lik u knjizi "Preko reke i u šumu".

Stručnjaci kažu i da je, zahvaljujući njenoj poseti Kubi 1950. godine, Hemingvej bio inspirisan da napiše roman "Starac i more" za koji je dobio i Nobelovu nagradu za književnost.

Fondacija Kenedijeve biblioteke kupila je pisma u novembru od Ivančića, a kustos Hemingvejeve zbirke Suzan Vrin upoznala se sa sada starim gospodinom u Italiji.

"On i dalje piše svakog jutra po savetu Hemingveja", rekla je ona, a prenosi agencija "AP".

(MONDO)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nnnn

Nista nije neouobicajeno kad je u vezi ljudi, svi imaju razne strane sopstvene licnosti. Aleksandra Ocigledno nikad nisi bila lovac, pa pises laicki. Za skracivanje muka nije potrebna neka izuzetna snaga ako su u pitanju zivotinje, ma koliko nam prirasle za srce. Pravo pitanje je da li neko ima snage da skrati muke ljudskom bicu. Pravno gledano, svako u cijem su posedu ta pisma ima pravo da ih objavi ako ne ugrozava neciji interes, a za to se jos niko nije javio.

Aleksandra, Beograd

Pa, nije je uspavao, samo joj je skratio muke. Svaka mu čast za to, treba biti veoma snažan za tako nešto. Pretpostavljam da mu je pomoglo to što je bio lovac. Odličan je pisac, volim da čitam njegova dela, ma prosto im se divim, obožavam ih. Ali ne razumem kako je mogao da bude lovac, ni jednog lovca ne razumem, da neko iz kao neke strasti, zabave, može da ide ubija nevina bića i to još naziva sportom. :-/ Inače, ne razumem ni to objvaljivanje pisama pisaca ili nekih drugih poznatih koji su preminuli. To je nešto lično, ne vidim da bilo ko ima prava na to.

Maja

Potpuno ga razumem! I ja mnogo volim mog patuljastog zeku Duška koji više nije sa mnom! On je jedno od bica koje najvise volim!

SERIJE