• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog laboratorija nema izvoza goveda u EU

Srbija ima problema sa načinom uzgoja goveda, bolešću svinja i živine i, iako ima dobru inspekciju, referentne laboratorije za hranu su kadrovski "tanke".

Srbija u EU za sada ne može da izvozi živa goveda i živinsko meso zbog načina uzgajanja, a jaja zbog salmonele, rekao je šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.

"Problem (sa živinom i govedima) nije u bolestima, već u zdravlju životinja. Tu sep ostavlja pitanje da li se životinje drže uz vođenje računa o njihovoj dobrobiti", rekao je Janmat u intervjuu za EurAktiv.

U EU nije dozvoljen ni izvoz svinjetine, ali ovoga puta zbog bolesti, odnosno svinjske kuge.

Kada je reč o salmoneli u jajima, prema rečima Janmata, problem nema samo Srbija, već većina zemalja južne Evrope, gde se pojavljuje ova bakterija u toplim mesecima.

On je ocenio da je u pogledu izvoza biljnih proizvoda Srbija dosta dobra, mada se, kao i sa većinom zemalja koje uvoze u EU, povremeno dogodi da se otkrije neka boelst.

"Pravi primer su maline. Srbija je jedan od najvećih proizvođača u svetu ali kad se tu otkrije bolest - nemamo zadršku", istakao je Janmat.

On je istakao da je za izvoz u EU potrebno ispunjavanje standarda za uvoz, koji se razlikuju od proizvoda do proizvoda, kao i manjeg broja opštih uslova koji se odnose na javno zdravlje i zdravlje životinja.

"Generalno gledano, inspekcijske i kontrolne službe u Srbiji su dosta dobro organizovane", rekao je Janmat, dodavši da to znači da EU bi mogla da prihvati sertifikate koje oni izdaju izvoznicima.

Međutim, istakao je potrebno je poboljšati nacionalne referentne laboratorije za ispitivanja u oblasti životinjskih proizvoda.

"Smatramo da u tim laboratorijama nema dovoljno zaposlenih i da je za bolju proveru potreban veći broj ljudi", istakao je Janmat.

Poljoprivreda je, kako je ukazao, jedna od oblasti u kojoj EU najviše pomaže Srbiji u njenom približavanju EU.

"To je područje gde imamo dosta zakona, pa Srbija mora da ih usvoji i primeni. Pružamo podršku u korišćenju pretpristupnih fondova IPA, a intenzitet će se samo povećati sa približavanjem Srbije EU", rekao je Janmat u intervjuu za EurAkiv Srbija.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image