• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali akcionari: Rasprodaja Energoprojekta

Mali akcionari Energoprojekta upozorili su danas da im je uskraćeno pravo odlučivanja, kao i mogućnost da spreče da se kompanija, koja vredi stotine miliona evra, uskoro proda za svega 12 miliona evra.

Država preko Nadzornog i Upravnog odbora u Skupštini akcionara priprema prodaju Energoprojekta tako što će za oko 12 miliona evra otkupiti akcije malih i velikih akcionara, koji imaju više od dve trećina hartija od vrednosti u toj kompaniji, uskraćujući im njihova prava da to spreče, rekao je predstavnik penzionera Energoprojekta Aleksandar Vasojević.

On je podsetio da država ima 33,57 odsto akcija Energoprojekta, a oko 8.400 malih i velikih akcionara 66,43 odsto vlasništva.

Suština problema u Energoprojektu je to što je, na osnovu izmenjenog Zakona o privrednim društvima, malim akcionarima uskraćano pravo odlučivanja na Skupštini akcionara.

Vasojević je objasio da, prema izmenjenom Zakonu o privrednim društvima, sednici Skupštine može da prisustvuje samo akcionar koji ima najmanje jedan promil svih akcija, uz punomoćje koje košta 450 dinara, odnosno 5. 400 dinara za 12 njih da bi ispunili neophodni uslov od jedan promil deonica.

Na sednici Skupštine je potrebno da ima pet odsto svih malih akcionara, da bi ravnopravo učestvovali u odlučivanju, dodao je on.

Pozivi za sednicu Skupština akcionara Energoprojekta šalju se internetom, a iz te kompanije je poteklo više od 2.000 penzionera-akcionara po celoj Srbiji. Mnogi od njih nemaju to sredstvo komunikacije i ostaju neobavešteni, objasnio je Vasojević.

Na sve te načine, država je sebi omogućila da samo ona može da predlaže članove Nadzornog odbora, kazao je on i podsetio da je država za predsednika Skupšine akcionara postavila bivšeg državnog sekretara Ministarstva finansija Dušana Nikezića.

Država je već pripremala prodaju Energoprojekta kanadskoj kompaniji Lavalin, koja je u međuvremenu odustala, jer nije htela da otkupi samo manjinski paket države, već i malih akcionara da bi mogla da kontrološe poslovanje, podsetio je on.

Predstavnik malih akcionara Zoran Simić je rekao da je sa dnevnog reda predstojeće Skupštine, koja treba da se održi 11. oktobra, izbrisana tačka dnevnog reda o izglasavanju poverenja sadašnjem menadžmentu.

Simić je izrazio sumnju u podatak da je ovlašćeni revizor za dve nedelje uspeo da odituje poslovanje čitave kompanije i sačini izveštaj, napominjući da je malim akcionarima je onemogućen uvid u poslovanje kompanije.

Pošto je naredna Skupština u četvrtak, 11. oktobra, Simić je najavio da predstavnici malih akcionara Energoprojekta danas imaju sastanak kod premijera Ivice Dačića, potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, gde će zatražiti zaštitu svojih prava.
(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image