• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena misterija Tutankamonove smrti

Izvor mondo.rs

Nije ni bolest, ni ujed zmije, već - saobraćajna nesreća.

Smrt dečaka faraona Tutankamona predstavljala je misteriju za naučnike već skoro čitav vek, otkada je pre 91 godine otkrivena njegova grobnica.

Telo malog faraona na brzinu je balsamovano i sahranjeno 1323. godine pre nove ere, a tokom godina, kao uzrok njegove smrti navođeni su trovanje, bolesti kao što je guba, pa čak i ujed zmije.

Direktor Društva za istraživanje Egipta dr Kris Nonton otkrio je sada bez sumnje da je mali faraon stradao u saobraćajnoj nesreći.

"Postoje dokazi da su ga udarile kočije. Ima ozbiljne povrede grudnog koša i ekstremiteta, koje ukazuju na to da ga je pri velikoj brzini udarilo neko vozilo", rekao je dr Nonton, koji je imao uvid u beleške nastale prilikom otkrivanja grobnice, koje do sada nisu objavljene.

Teorija o "sudaru" sa kočijama takođe se pominjala ranije, ali je sada definitivno utvrđeno da je od takvih povreda preminuo Tutankamon.

"To objašnjava i balsamovanje i sahranu na brzinu, jer tadašnji lekari nisu bili navikli na unakažena tela, već tela ljudi stradalih od bolesti ili starosti. Tutankamonovo telo bilo je izlomljeno, i sigurno je dosta krvario", rekao je on.

Doktor Nonton tvrdi i da je na brzaka odrađena procedura balsamovanja dovela do toga da se mumija spontano zapali u sarkofagu, što objašnjava zašto su delovi pronađene mumije nagoreli, iako na sanduku nema tragova plamena.

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lubenica

Ma,vremeplov je resenje za resavanje tajni iz proslosti!Bilo bi fenomenalno putovati kroz vreme!Onda ne bi bilo nista nepoznato...

Walek

Gleda to u telefon a ne gleda kad prelazi ulicu.

policajac

dali je saobraćajna policija izvršila uvidjaj.mora da je vozač bio pijan.

SERIJE