• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alpina osporila potraživanje Koridora Srbije

Izvor Tanjug

Austrijske kompanija Alpina u stečaju osporila je u celini potraživanje Koridora Srbije od 78,32 miliona evra za nezavršene radove na Koridoru 10, rečeno je danas Tanjugu u Koridorima.

To preduzeće je u avgustu ove godine podnelo Trgovinskom sudu u Beču potraživanje od Alpine, koja je bankrotirala, u vrednosti od 55 miliona evra i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra.

Potraživanje je osporeno u izveštaju stečajnog upravnika Alpine, koji je 9. oktobra dostavljen Koridorima Srbije, navedeno je u saopštenju Koridora dostavljenom Tanjugu.

Zbog obimnosti stečajnog postupka, kako je navedeno, stečajni upravnik Alpine, bez mogućnosti detaljne prethodne provere i zbog opreznosti, osporava sva neobezbeđena prijavljena potraživanja.

Koridori Srbije, kao poverilac, imaju pravo bez obzira na stav stečajnog upravnika, po Zakonu o stečaju Austrije, da u roku od šest meseci od dana donošenja izveštaja stečajnog upravnika dokažu osnovanost prijavljenog potraživanja.

U stečajnom postupku Koridori Srbije mogu ostvariti svoja prava pred nadležnim sudom Austrije do 9. aprila 2014. godine.

To će, navode u Koridorima Srbije, u roku biti i učinjeno.

Stečajni upravnik Alpine tek treba da dostavi razloge osporavanja potraživanja, nakon čega će Koridori Srbije moći da pokrenu proceduru dokazivanja osnovanosti prijavljenog potraživanja.

Koridori Srbije će, takođe, posle dobijanja saglasnosti od Svetske banke raspisati novi tendera za završetak Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada, gde će novi izvođači zameniti austrijsku firmu.

Koridori Srbije su 15. septembra predali svu dokumentaciju Svetskoj banci za raspisivanje novog tendera, koji će biti sproveden po najkraćoj proceduri kako bi radovi mogli da se nastave početkom građevinske sezone iduće godine.

Međunarodni ugovori ne predviđaju mogućnost da se bilo koja firma, domaća ili strana, uključi bez tendera u taj posao i ukoliko bi Srbija to učinila Svetska banka bi obustavila finansiranje i moglo bi da se desi da imamo novog izvođača, ali ne i novca za radove.

Koridori Srbije su započeli proceduru naplate više bankarskih garancija za obavljanje posla u vrednosti od 5,14 miliona evra i garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra.

Stečajni postupak i sudski proces sa Alpinom, prema nekim procenama, mogao bi da traje između dve i pet godina.

Ukupna vrednost ugovorenih radovi sa tom kompanijom na Koridoru 10, od Pirota do Dimitrovgrada, iznosi 59,3 miliona evra i za sve izvedene radove ukupno je plaćeno nešto manje od 29,5 miliona evra.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image