• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograđani će manje ginuti na pružnim prelazima

Izvor Tanjug

Železnice Srbije će, u okviru programa modernizacije infrastrukture, rekonstruisati deset putnih prelaza u Beogradu.

Prelazi će biti rekonstruisani u Zemunu, Batajnici, Sremčici, Rakovici, Resniku, Vrčinu i Lazarevcu, radi unapređenja bezbednosti saobraćaja i zbog intenziviranja putničkog i robnog transporta na pojedinim pravcima.

Radovi na tih deset lokacija počeće do kraja ove i tokom sledeće godine.

To je dogovoreno sa beogradskim opštinama, a slični pregovori biće nastavljeni i širom Srbije, uporedo sa rekonstrukcijom i modernizacijom železničke infrastrukture i gde god to bude bilo potrebno, navodi se u saopštenju.

Prethodno rukovodstvo u 2012. godini nije uradilo ni jedan putni prelaz u Beogradu, napominje se u saopštenju.

Železnice Srbije će nastaviti, u okviru programa modernizacije, da posebnu pažnju posvećuju putnim prelazima, jer se baš na tim lokacijama događa najveći broj nesreća, izjavio je generalni direktor Železnica, Dragoljub Simonović.

On je podsetio da je zahvaljujući aktivnostima srpskih železnica u ovoj godini u odnosu na prošlu, broj vanrednih događaja na putnim prelazima smanjen za trećinu.

Simonović je istakao da će tokom modernizacije železnice u Srbiji biti rekonstruisan i veći broj putnih prelaza i samo prilikom remonta pruge Mala Krsna - Velika Plana biće uređeno čak 19, a između Sopota Kosmajskog i Kovačevca devet putnih prelaza.

Stručne službe srpskih železnica opredelile su se za one lokacije i putne prelaze na kojima je do sada bilo najviše nesreća i nastradalih lica, a problem predstavlja činjenica da prethodno poslovodstvo Železnica Srbije, prilikom pripreme planova za 2013. godinu, uopšte nije planiralo sredstva za ove namene, iako je reč o izuzetno značajnim poslovima za bezbednost železničkog saobraćaja.

Železnice Srbije će u opštini Rakovica, na zahtev opštine, uraditi pasarelu ili podhodnik preko devet koloseka u železničkoj stanici Resnik, kako bi se povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju, a na relaciji Rakovica - Resnik biće izgrađen jedan nadvožnjak, zahvaljujući čemu će biti ukinuta dva putna prelaza na ovoj trasi.

Na teritoriji opštine Grocka, na mestu ukrštanja Takovske ulica u Vrčinu i železničke pruge Rakovica-Jajinci-Mala Krsna-Velika Plana, umesto postojećeg putnog prelaza biće izgrađen novi podvožnjak, na koji će biti preusmerena drumska vozila, čime će biti povećana bezbednost svih učesnika u saobraćaju i propusna moć saobraćajnica u naselju.

Da bi se pristupilo izgradnji dela puta i podvožnjaka ispod magistralne pruge Rakovica-Jajinci-Mala Krsna-Velika Plana, biće izgrađena privremena drumska saobraćajnica dužine 110 metara, sa širinom kolovoza od četiri metra i obostranim bankinama od po metar.

Na taj način biće ukinute lagane vožnje na navedenoj železničkoj deonici, a opšti  nivo bezbednosti i pouzdanosti železničke infrastrukture na delu pruge Jajinci-Mala Krsna podignut na znatno viši nivo, navodi se u saopštenju.

Planirana izgradnja podvožnjaka u Vrčinu i povećanje bezbednosti na pruzi Rakovica-Jajinci-Mala Krsna-Velika Plana posebno dobijaju na značaju jer će se iz ruskog kredita već u prvoj polovini naredne godine remontovati deonica Sopot Kosmajski - Kovačevac, na pravcu Beograd-Mladenovac-Velika Plana.

Takođe, iz ruskog kredita već naredne godine biće remontovana i deonica Mala Krsna - Velika Plana, a iz kredita Evropske evropske banke za obnovu i razvoj tokom 2015. godine i pruga Jajinci-Mala Krsna, uz dvomesečnu totalnu obustavu železničkog saobraćaja na ovom pravcu.

Izgradnjom podvožnjaka u Vrčinu i rekonstrukcijom još 19 putnih prelaza na pruzi Jajinci-Mala Krsna-Velika Plana  biće stvoreni uslovi da se za više hiljada stanovnika ovog naselja obezbede uslovi za bezbedno odvijalje saobraćaja, posebno kada na oba kraka tzv. niške pruge počnu intenzivne graditeljske aktivnosti, s obzirom na česte saobraćajne nesreće sa teškim posledicama na ovom mestu.

Takođe, izgradnjom podvožnjaka biće omogućen i prolazak ovim delom puta školskog autobusa za prevoz đaka, jer on sada zbog pruge ovde ne može da prolazi, a đaci moraju do autobuske stanice da pešače čitav kilometar.

U zemunskoj opštini planirano je da se urade dve pešačke pasarele i dva nova nadvožnjaka na najfrekventnijim mestima. Reč je o pešačkim pasarelama u naselju Šangaj, blizu železničke stanice Batajnica i u železničkoj stanici Zemun Polje, kao i nadvožnjaci na pruzi Batajnica-Stara Pazova (oko 400 metara od železničke stanice Batajnica) i Zemun Polje-Ugrinovci, a razmatra se i unapređivanje saobraćajnih veza sa naseljima Ugrinovci i Busije, u kojima živi oko 15 hiljada stanovnika

Na teritoriji opštine Lazarevac, nakon procene stručnih službi koje su proteklih dana obišle teren, procena je da će od 10 putnih prelaza, prioritetno biti uređena tri, na kojima je frekventnost saobraćaja najveća, a prelazi najviše izraubovani.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image