• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemljište u vlasništvo uz 80 odsto tržišne cene

Izvor Beta

Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji predviđa konverziju prava raspolaganja u pravo vlasništva nad zemljištem uz naknadu od 80 odsto tržišne cene po proceni Poreske uprave, rečeno je danas na javnoj raspravi tog nacrta.

Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić rekao je novinarima u pauzi javne razprave, da će se konverzija plaćati i da će procenu vršiti Poreska uprava, a ne sudski veštaci.

On je dodao da je odredba o konverziji rađena u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i sa Ministarstvom privrede.

"Ministar privrede je tražio da on sa građevinarima i putarima učestvuje u izradi ovog zakona kroz konverziju i taj segment zakona su oni radili, tako da mi prikupljamo primedbe i možda će tu biti nekih promena, a možda i neće", dodao je Ilić.

Pomoćnik ministra građevinarstva i urbanizma Srbije Aleksandra Damnjanović dodala je da novi zakon podrazumeva konverziju bez naknade i konverziju uz naknadu.

"Bitno je da dogovorimo konverziju uz naknadu, promenjen je način utvrđivanja visine naknade koju će ta lica morati da plate", kazala je ona i dodala da je to posebno sporan deo koji izaziva velike otpore, najpre kod onih koji će to morati da plate.

Kako je objasnila, sva lica koja su bila nosioci prava korišćenja, koje je stečeno u postupku privatizacije, stečaja i izvršenja ili koja su dobila to zemljište do 13. maja 2003. imaće mogućnost da steknu pravo svojine plaćanjem 80 odsto od tržišne cene vrednosti tog zemljišta, ali od procene Poreske uprave.

Damnjanović je istakla da će svi građani koji su do sada mogli bez naknade da upišu pravo svojine, to pravo zadržati i ovim zakonom, kako za Opštine, tako i za Autonomne pokrajine i Republiku Srbiju.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tosa

Kakve veze im USAID sa ovim?

special image