• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referentna kamatna stopa NBS ostaje 9,5 odsto

Izvor Tanjug

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 9,5 odsto.

 Referentna kamatna stopa NBS ostaje 9,5 odsto Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Kako se navodi u saopštenju NBS, Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja stopa inflacije na kraju 2013. iznosila 2,2 odsto i da se privremeno nalazi ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja od 2,5 do 5,5 odsto.

U narednom periodu inflacija će se vratiti u granice cilja, a Izvršni odbor je odlučan da monetarna politika bude usmerena na njenu trajnu stabilizaciju na tom nivou.

Iako su značajno smanjeni inflatorni pritisci, kao i inflaciona očekivanja, Izvršni odbor je konstatovao da je neophodno voditi opreznu monetarnu politiku imajući u vidu rizike koji proističu iz kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima, pre svega, odluku američkog FED-a o postepenom smanjivanju kvantitativnih olakšica.

Takođe, dosledno spovođenje mera fiskalnog prilagođavanja, zajedno sa smanjenim inflatornim pritiscima, doprineće povećanju otpornosti na eksterne rizike, što bi se pozitivno odrazilo na započeti privredni oporavak, konstatovao je Izvršni odbor.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image