• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šabić poništio tajnost ugovora sa Etihadom

Izvor Beta

Ugovori o krupnim raspolaganjima državnim novcem i resursima, kao što je ugovor o osnivanju Er Srbije, ne smeju da budu tajna, izjavio je danas poverenik za informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić.

On je novinarima na skupu o slobodnom pristup informacijama od javnog značaja i o zaštiti podataka o ličnosti rekao da samo u izuzetnim, opravdanim prilikama neki delovi takvih poslova mogu sogsti tajna, ali da načelo transparentnosti ne bi smelo da se dovede u pitanje.

Šabić je rekao da je pre nekoliko dana poništio rešenje Er Srbije, kojim je ta aviokompanija odbacila zahtev Trasparentnosti Srbije pristup informacijama, jer obrazloženje nije bilo zadovoljavajuće i naložio im da još jednom preispitaju taj zahtev.

Prema njegovim rečima, to što neko kaže da je dokument tajan nijme dovoljno da se uskrati pravo javnosti, pored tog formalnog elementa potreban je i šuštinski, a to je obrazloženje koje bi to i kakve štetne posledice prouzrokovalo.

"Ukoliko još jednom odbace zahtev bez osnova doneću odluku u prilog prava javnosti", rekao je Šabić.

Transparentnost je zatražila pristup informacijama i kopije svih dokumenata koja se odnose na osnivanje Er Srbije, prenos imovine i preuzimanje obaveza Jat ervejza, odnosno poslovnu saradnju u vezi sa formiranjem Er Srbije.

Iz Vlade Srbije je najavljeno da će ugovor biti objavljen krajem februara, nakon što bude održana prva sednica Nadzornog odbora Er Srbije, na kojoj bi trebalo da bude odobreno to objavljivanje ugovora.

Kompanija Er Srbija počela je zvanično da posluje 26. oktobra, kada je bio i zakazan prvi promotivni let na relaciji Beograd - Abu Dabi.

Vlada Srbije potpisala je 1. avgusta sa Etihad ervejzom sporazum o strateškom partnerstvu kojim bi ta kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata trebalo da postane vlasnik 49 odsto kapitala srpske avikompanije i na osnovu kojeg je Jat ervejz promenio ime u Er Srbija.

Ugovorom su se vlada i Etihad obavezali da obezbede po 40 miliona dolara za kapital Er Srbije, i pored toga dodatnu deoničarsku pozajmicu od po 60 miliona dolara da bi se zadovoljile potrebe za operativnim kapitalom i podrzao razvoj mreze Er Srbije.

NE MOŽE SVAKO DA REŠAVA O TAJNOSTI

U rešenju Poverenika se, između ostalog, navodi da je Air Serbia navela formalne razloge za uskraćivanje pristupa, ali da nije obrazložila materijalne razloge koji takođe moraju postojati, i da se razlozi za uskrađivanje pristupa informacijama ne mogu zasnivati samo na pretpostavci o mogućem ponašanju druge ugovorne strane.

Konstatuje se da Er Srbija nije, pre nego što je odbila u celosti zahtev za pristup informacijama, razmatrala mogućnost delimičnog pristupa.

Istaknuto je i da "nema mesta pozivanju prvostepenog organa na odredbe o prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju odavanja poslovne tajne, za situaciju kada organ javne vlasti to čini u skladu i na osnovu zakona, a ne neovlašćeno".

"Zbog svega toga je predmet vraćen a.d. za vazdušni saobraćaj Er Srbija na ponovni postupka," objavila je Transparentnost.

U toj organizaciji podsećaju da su istu žlabu uputili i Vladi Srbiji, ali da ona nije postupala po njoj.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ja

opet politicka odluka i dokaz nepostojanja nezavisnih institucija.ajde razmislite... kada je zakljucen taj ugovor a posle koliko je skinuta oznaka tajnosti? Tek kad je opozicija pocela da koristi ovaj cinjenicu pred izbore stvarajuci pritisak na vlast pocelo je da se prica o ovoj temi... i onda kad vise nisu imali gde ministarka obeca da sa ugovora biti skinuta oznaka tajnosti, inace jedno 10 dana pre coveka kome je to posao... onda ovaj kome je to posao kao slucajno i nezavisno donosi odluku iako ga nigde nije bilo kad je ugovor zakljucen... klasicna propaganda i stvaranje privida pravne drzve i nezavih institucija...

Mo-amer

67 lepo rezonujes samo treba transparentno i sa fiatom i drugim privatizacijama u poslednjih 20 god.

Generacija 1967

Bolje Er-Srbija u vazduhu sa pravnim nedostacima, nego JAT na zemlji pravno čist, bez plata radnicima.

special image