• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Telekom" vredi dve milijarde evra

Izvor mondo.rs

Predrag Ćulibrk, generalni direktor "Telekoma Srbija", procenjuje da bi vrednost ove kompanije na tržištu mogla da bude oko dve milijarde evra.

Još jedna neuspešna privatizacija bila bi pogubna po "Telekom", koji je za vreme prošlog tendera 2011. godine, gotovo potpuno stao sa investicijama i komercijalnim aktivnostima, kaže generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk u intervjuu za "Novosti".

Ćulibruk objašnjava da je zato je važno, ako država odluči da proda ovo preduzeće, da se pripreme za privatizaciju obave na valjan način.

"Moje lično mišljenje je da ne treba zatvarati vrata ni investicionim fondovima, jer nije tačno da su oni loši investitori. Upravo iza vlasnika velikih telekomunikacionih kompanija stoje investicioni fondovi. Oni raspolažu velikim sredstvima, pa su i te kako zaintersovani za ulaganje i razvoj poslovanja, a potom, možda i za dalju prodaju. Ako bude interesa da od prodaje "Telekoma" dobijemo što više novca, vrata treba otvoriti šire, ne samo za takozvane strateške partnere", kaže Ćulibrk.

Na pitanje  da prokomentariše to što je veliki investicioni fond kupac SBB-a, za navodno milijardu dolara i koja je realna cena za "Telekom" direktor "Telekoma" odgovara:

"U tom slučaju je, prema onome što se moglo pročitati, samo jedan fond zamenio je drugi fond u vlasničkoj strukturi SBB. Ne potcenjujem nijednog našeg konkurenta, a ovde je reč o kompaniji koja ima poslove na prostoru cele bivše SFRJ. Mislim da javnost ne zna tačno koliko je SBB plaćen, ne verujem da je iko video kupoprodajni ugovor osim samih učesnika u toj transakciji.

Rano je za izlazak na berzu

Kada je reč o izlasku na berzu, još nismo započeli taj proces, kaže Predrag Đulibrk. "Smatramo da još uvek nije najbolji momenat za to, jer je procena da bi vrednost akcija vrlo brzo mogla da padne. Država sa svojih 58 odsto udela i svi ostali akcionari imaju podjednak interes da vrednost akcija bude što veća onog momenta kada počne da se trguje njima."

Potencijalni investitori uvek računaju perspektive razvoja, i za njih je veoma bitna i politička i makroekonomska stabilnost. Ako je reč o tom iznosu, to znači da investitori veruju da dolaze u dobro i stabilno područje, gde ima perspektive za razvoj, pa bi to značilo da svakako ima kupaca i za "Telekom".

Moj lični stav je da bi za 100 odsto akcija "Telekoma" moglo da se dobije možda oko dve milijarde evra. Ali cenu određuje odnos ponude i tražnje. Ako bi bilo više zainteresovanih, u toj utakmici bi cena mogla da bude veća i obrnuto."

Na pitanje kakvi su rezultati završnog računa za 2013, koji je upravo završen, Ćulibrk kaže da je ostvarena neto dobit od 15,3 milijarde dinara.

"To je rast za 4,1 milijardu u odnosu na godinu pre. Naruku nam je išao i stabilan kurs, za šta je zaslužna i Narodna banka Srbije. Jer, teško je planirati tokove novca u slučaju naglih promena kursa, pošto su naši inputi u velikoj meri vezani za evro.

Prošle godine smo značajno smanjili zaduženost, uspeli smo da otplatimo oko 200 miliona evra kredita koji smo uzeli od grupe banaka za otkup akcija od grčkog OTE-a, što sa kamatama iznosi više od 230 miliona evra. Tako nam je sada od obaveza prema bankama preostalo 282 miliona evra."

Kako kaže, dug je reprogaramiran.

"Reprogramirali smo taj kredit sa istim poveriocima i obezbedili smanjenje kamate za više od četvrtine u odnosu na prvobitnu, čime ćemo postići velike uštede", objašnjava Ćulibrk.

On je objasnio i koliko je "Telekom" isplatio dividendi akcionarima, kao i koliko se novca iz ove kompanije slilo u budžet Srbije:

"Dobro smo poslovali, obezbedili smo određeni višak likvidnosti, ne vidim da tu ima bilo kakvog prostora za spekulacije. Skupština akcionara je donela odluku o isplati dividende iz tekuće dobiti. Građanima je namenjeno 2,1 milijardu dinara bruto, odnosno 1,76 milijardi u neto iznosu posle plaćanja poreza, dok je 5,5 milijardi uplaćeno državi kao većinskom akcionaru."

Direktor "Telekoma" govorio je i o novim investicijama predviđenim za ovu godinu

"Telekom Srbija" je najveći investitor u sektoru telekomunikacija. U 2013. smo investirali 14 milijardi dinara, što je značajno više nego što su ulagali svi ostali iz sektora. Podjednako smo ulagali u sve segmente našeg poslovanja, i u mobilnu i fiksnu telefoniju, i u multimedijalne sadržaje i servise, i u nedovoljno uređene poslovne procese unutar kompanije, što je do sada bilo zapostavljeno.

Nema monopola

Niko nije uspeo da proda "Telekom" u nekoj državi, bez prodaje infrastrukture. I za koji novac bi to uopšte moglo da se učini? - pita Ćulibrk. "Prodajom "Telekoma" ne prodaje se nikakav monopol. Nije telekomunikaciona struktura isto što i, na primer, infrastruktura "Elektromreže Srbije" ili kao što će biti infrastruktura "Južnog toka". Ovde se radi o potpuno liberalizovanom tržištu, a ne prirodnom monopolu", tvrdi Ćulibrk.

Pokrenuli smo nekoliko važnih projekata u domenu IT u cilju ubrzanja procesa unutar same kompanije, kako bismo skratili vreme od ideje do izlaska na tržište. To je postalo ključna stvar u telekomunikacionoj industriji i na tom polju se utakmice dobijaju. Za ovu godinu zamislili smo ambiciozni plan od 16 milijardi dinara novih investicija", kaže Ćulibruk i napominje da se kompanija neće zaduživati novim kreditima.

"Nismo planirali nova zaduženja. Novi plan investicija, koji je usvojio Nadzorni odbor, planira da našim korisnicima obezbedimo što veći protok za prenos podataka. Jer, mobilni telefoni se sve manje koriste za slanje SMS poruka, to je trend u celoj Evropi, a u nekim zemljama i za govornu komunikaciju.

Naša konkurencija sada nije samo u Srbiji, već svuda u svetu. Whats App, na primer, dnevno aktivira milion korisnika, a za koji mesec kreće i sa ponudom govorne usluge.

Tržište je vrlo dinamično, morate biti okretnuti razvoju, novim servisima, kako biste uspeli da kompenzujete sav onaj pad koji je neminovan iz tradicionalnih servisa", kaže za "Novosti" generalni direktor "Telekoma Srbija" Predrag Ćulibrk.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Da da

Vredi 2 milijarde koje nece niko da da.

zp

Povecali bi se efikasnost i dobit, manje radnika, vece plate, vise profita vlasniku privatniku manje drzavi, manje drustveno odgovornih projekata, manje sponzorstava... Trebalo bi dobro izvagati.

Arthas Menethil

Moze li mi neko objasniti zasto bi prodavali preduzece koje ima neto dobit -140 miliona evra?

special image