• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Metanol iz Kikinde ponovo od jeseni

Izvor Tanjug

Vlada Srbije će do jeseni pokrenuti proizvodnju u Metanolsko-sirćetnom kompleksu u Kikindi, najavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović. Bečejska gimnazija primer povećanja energetske efikasnosti.

Ona je istakla da je za profitabilno poslovanje te fabrike neophodno završiti izgradnju gasovoda između Elemira i Kikinde.

"Kompanija MSK je vrlo značajna za Srbiju i došla sam da vidim kako da pokrenemo fabriku, koja je konzervirana", rekla je Mihajlovićeva novinarima. Ona je kazala da je taj gasovod veoma značajan, jer će sa njegovom izgradnjom MSK koristiti domaći gas sa nižom cenom.

Prema njenim rečima, u fabrici MSK je zaposleno 495 radnika, od kojih oko 100 svakodnevno radi.

Mihajlovićeva je rekla da ta fabrika može da ima odlične izvozne plasmane po dobrim cenama i postavila pitanje zašto Srbijagas do sada nije završio izgradnju tog gasovoda.

Ona je rekla, da je za izgradnju tog gasovoda prema procenama Srbijagasa potrebno oko šest miliona evra. Ministarka energetike je kazala, da bi država mogla da pregovara sa potencijalnim strateškim partnerima za tu fabriku tek nakon obnavljanja proizvodnje.

MSK je najveća fabrika na Balkanu za proizvodnju metanola i sirćetne kiseline.

Ministarka energetike je potom posetila Bečej, gde je pozvala rukovodstva škola i lokalnih samouprava u Srbiji da aktivno učestvuju u ostvarivanju državnog programa za povećanje energetske efikasnosti.

Ministar Mihajlović je prilikom posete bečejskoj gimnaziji, kojoj je Ministarstvo pomoglo u ostvarivanju tog značajnog posla, podsetila da je formiran državni Fond za energetsku efikasnost.

Ona je pozvala lokalne samouprave i škole da se jave na konkurs Ministarstva, kako bi zajedničkim ulaganjem bilo urađeno ono najosnovnije, poput zamene dotrajalih prozora i vrata, što će znatno poboljšati energetsku efikasnost tih objekata.

Napominjući da je mnogo osnovnih i srednjih škola širom Srbije u kojima bi bilo neophodno da se poveća energetska efikasnost i da se smanje troškovi, ona je istakla da je bečejska gimnazija jedna od skola kojoj je ministarstvo pomoglo u ostvarivanju tog značajnog posla.

Zajedničkim ulaganjem ministarstva i opštine Bečej u ukupnom iznosu od 16,5 miliona dinara zamenjena su dotrajala vrata i prozori i obavljeni drugi radovi koji su doprineli da troškovi u toj školi za utrošenu energiju budu manji za oko 20 procenata.
Mihajlović je navela da je veoma važno to što je školska zgrada postala energetski efikasija, a istovremeno i bezbednija za boravak i rad u njoj.

Predsednik opštine Bečej, Vuk Radojević, zahvalio je Ministarstvu energetike na pomoći, a posebno Mihajlovićevoj, koja je, kako je rekao, inicirala ostvarivanje tog projekta, kao i projekta sanacije bečejske deponije koja je crna ekološka tacka u tom kraju.

Radojević je napomenuo da je Ministarstvo energetike u projekat povećanja energetske efikasnosti bečejske gimanazije uložilo 90 odsto ukupnog iznosa.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran 71

Od izbora do izbora!

special image