• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci: Vlada odlučuje kakav zakon o radu želi

Izvor Beta

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenio da nacrt izmena Zakona o radu, koji je predlozilo Ministarstvo rada, ne zadovoljava u potpunosti poslodavce, ali da je na Vladi Srbije da usvoji zakon kakav želi.

"Ne treba se nadati da će se na radnoj grupi za donošenje predloga zakona o radu o svemu dogovoriti sindikati, država, poslodavci. Logično je da će svako u nekim delovima ostati na svom stanovištu i na vladi je da definitivno kaže kakav zakon želi i da ga usvoji", rekao je on novinarima u pauzi skupa o radnom zakonodavstvu.

Atanacković je rekao da su poslodavci zajednicicki uputili zahtev za izmene 22 rešenja u dosadašnjem zakonu i istakao da će poslodavcim insistirati da to tako ostane.

Neke od stvari kojima poslodavci nisu zadovoljni, prema njegovim rečima, su način organizovanja sindikata u preduzećima i obaveze poslodavaca prema sindikalnim liderima i povlasticama i zaštiti koje imaju.

Atanacković je istakao da su poslodavci mišljenja da je neophodan zakon o radu koji će da bude na liniji evropskog zakonodavstva, koji će da praktično napravi drugačiji odnos poslodavaca i radnika.

"Taj odnos više ne sme biti zasnovan na nekim samoupravnim principima" rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Nebojša Rajković ocenio je da se i dalje nastavlja "estradan i tabloidan način" na koji se pripremaju i predstavljaju izmene Zakona o radu.

Prema njegovim recima, iznosi se spisak želja svih na koje se zakon o radu odnosi i svi se pitaju, sem Ministarstva rada koje bi trebalo da prezme odgovornost i pripremi jednu verziju zakona.

"Prevelika su očekivanja od tog zakona. Svi očekuju da nešto dobiju, ali ako neko dobije, neko mora i da izgubi", rekao je generalni sekretar ASNS.

Kako je istakao, od nove verzije zakona o radu se "očekuje da bude perpetuum mobile, koji će da reši sve probleme srpske ekonomije".

"Očekuje se sve ono osim onogo što je šuština zakona - da se urede odnosi između poslodavca i zaposlenih, što je u stvari jedina i suštinska svrha donošenja zakona", rekao je Rajković.

Ekonomista Miladin Kovačević je ocenio da rezutat donošenja izmena Zakona o radu "može biti samo takav da bude dobar i po radnike i po poslodavce".

"U ovom slučaju to je, može se reći, čak i jednistveni interes i naravno novi zakon mora da otkloni postojeće slabosti, odnosno destimulativnost starog zakona pre svega u nekim elementina kao što su uslovi otpuštanja, uslovi prijema radnika", rekao je on.

Kovačević je istakao da je zakon o radu jedan od reformaskih zakona, ali da nije bitno povezan sa ostalim reformskim zakonima.

"Tako da mislima da je to ipak lakši posao. Ipak tu se neka nedoumica javlja vezano za to hoće li taj zakon dobiti podršku u instituciji socijalnog dijaloga, odnosno da li će sindikati dati podršku, ali ja mislim da će se naći razumno rešenje", rekao je Kovačević.

Konferenciju "Radno zakonodavstvo i interesi građana", koja je održana u zgradi Narodne banke Srbije, organizovala je fondacija Centar za demokratiju.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image