• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uložili 30 miliona za vetropark,ukinuli im dozvolu

Izvor Tanjug

Građevinska dozvola kompaniji Kontinental Vind Srbija (CWP) za izgradnju vetroparka u Čibuku, vrednog oko 300 miliona evra, iznenenada je ukinuta, čime je ta investicija dovedena u pitanje, kažu iz kompanije.

Ministarstvo građevinarstva je pre dve nedelje ukinulo pravosnažnost građevinske dozvole za taj vetropark, čija procedura izdavanja je trajala pet godina i u šta je ta kompanija uložila 30 miliona evra, izjavila je danas direktor te kompanije Ana Brnabić na konferenciji o obnovljivim izvorima energije u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoje (CEDEF).

 Vetropark "Čibuk“ u Kovinu treba da bude snage 145 megavata (MW).

Ona nije mogla da kaže kada će se krenuti sa izgradnjom tog vetroparka jer, kako je istakla, ako tako ostane, doći će do odlaganja početka izgradnje, koje je bilo planirano u ovoj godini.

To je, kako je naglasila, veliki udarac za celu industriju koja se bavi vetroparkovima u Srbiji, jer su, kako je rekla, sve građevinske dozvole izdavane na isti način.

"Ne znam da li će ovaj postupak Ministarstva povući i poništenje svih ostalih građevinskih dozvola za vetroparkove u Srbiji", kazala je ona i istakla da ako ovako ostane trebaće im ponovo pet godina da dobiju novu građevinsku dozvolu.

Ne znam šta dalje, danas imamo sastanak Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA), čiji je član i kompanija CWP, rekla je ona i dodala da resorno Ministarstvo energetike nije bilo uključeno u to.

Brnabić je precizirala da je do ukidanja pravnosnažnosti građevinske dozvole za vetropark kompanije CWP došlo zbog, kako je rekla, nejasnoća da li trafo stanica neophodna za rad vetroparkova, može ili ne može biti na ime investitora.

Ona je ukazala i da je najveća zamerka investitora u vetroparkove u Srbiji nestabilan i nepredvidiv zakonodavni okvir, koji se za tu oblast često menja, kao i nepotpuna primena zakonskih odredbi.

Srbija, kako je naglasila, bez vetroparkova, neće uspeti da ispuni cilj da do 2020. godine iz obnovljivih izvora proizvodi 27 odsto od ukupne potrošnje energije.

Ona je navela i da će ukupne investicije u energiju vetra u Srbiji, da bi se ispunila propisana kvota od 500 megavata iz vetroparkova, iznositi oko 700 miliona evra, što je značajno za srpsku privredu.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

miloš

A dali znamo da jedan od svetskih lidera u proizvodnji tih vetrenjača Nemački Siemens veliki deo tih vetrogeneratora proizvodi u SUBOTICI ?

zoran

Potpuno je neverovatno da se ovo desava u situaciji kada su kopovi poplavljeni i kada je proizvodnja domaće struje (naročito na zimu) pod znakom poitanja!

mita

E moja zemljo...

special image