Špageti bolonjeze poznate su u celom svetu, ali postoje i mnoge stvari koje ne znamo o ovom italijanskom specijalitetu.
Prave bolonjeze služe se na taljatelama, vrsti testenine koja ima oblik duguljastih, pljosnatih traka. Zašto je to važno? Italijasnki kuvari insistiraju na tome zato što se ova testenina bolje sjedini sa mesom, nego tanke špagete. Italijani ih ne zovu bolonjeze U restoranima u Bolonji, ni na jednom meniju nećete videti “špagete bolonjeze”. Ako želite da ih poručite, tražite ih pod imenom “taljatele al ragu” (tagliatelle al ragù). Jelo ima ozbiljan "pedigre" Ovo jelo prisutno je u italijanskoj kuhinji još od 18. veka. Bolonjeze su se, 1891. godine, obogaćene dodatnim sastojcima, našle u knjizi “Nauka i umetnost kuvanja”. Autor Pelegrino Artusi pisao je da se tada za pripremu bolonjeza nije koristila teletina, već tartufi, pileća jetra i pavlaka. Potiču iz Imole Uvreženo je mišljenje da bolonjeze potiču iz Bolonje, ali ovo mesto zapravo je zaslužno samo za popularizaciju čuvenog jela. Preciznije, potiču iz Imole, mesta zapadno od Bolonje, u kome su prvi put napravljene bolonjeze, odnosno ragu sos, kako ga Italijani zovu. Sadrže dve vrste mesa Pančeta daje ukus dimljenog mesa tradicionalnom receptu, zajedno sa mlevenom govedinom koja je obavezni sastojak. Dodaje se dosta povrća Svež paradajz glavni je sastojak sosa, ali neizostavni su i crni luk, celer, šargarepa, najčešće iseckani tako sitno da uopšte ne primetite da se nalaze u bolonjezama. Beli luk i začini su "no, no" Italijanski kuvari ne dozvoljavaju da se u bolonjeze dodaju beli luk i bilo kakvi začini, izuzev muskantnog oraščića. I belo vino je OK Decenijama unazad, kao sastojak u pripremi bolonjeza koristi se roze vino. Kuvari kažu da može poslužiti i belo vino, ali samo ako je suvo. Buon appetito! Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.