• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stočna hrana u Srbiji puna žive?

Izvor mondo.rs

Nisu samo građani ti koji u Srbiji ne znaju šta jedu - oni ne znaju ni čime se hrane domaće životinje. Hrana za stoku u sebi sadrži olovo, arsen, živu, kadmijum i druge teške i opasne materije.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je sve u dozvoljenim, bezopasnim, strogo kontrolisanim i evropskim okvirima. Stručnjaci, međutim, ne misle tako i tvrde da su količine u smešama i aditivima previsoke i opasne, a da se iza svega krije uvoznički lobi, pišu "Novosti".

"Izmene u maksimalno dozvoljenim količinama teških metala odnose se samo na utvrđivanje vrednosti koje do 7. marta ove godine nisu bile određene", rekli su u Ministarstvu poljoprivede i zaštite životne sredine.

"Pravilnikom o izmenama pravilnika o kvalitetu hrane za životinje, postignut je viši nivo zaštite zdravlja životinja i ljudi. Tako, vrednost arsena je bila dva miligrama po kilogramu i ostala je ista u hrani za životinje. U brašnu od različitih vrsta trava je četiri miligrama, a u mineralnim dopunskim smešama je bila 12 mg po kilogramu i ostala je ista. Veća vrednost dozvoljena u ovim vrstama smeša, jer su one 'dopunske' i dodavaće se u drugu hranu", dodali su.

U Ministarstvu navode, da vrednost olova u hrani za životinje iznosi 10 miligrama po kilogramu, ali je dozvoljena količina u aditivima sada regulisana, i iznosi 100 miligrama po kilogramu. Ranije nije postojala granica za aditive, pa je proizvođač mogao da stavi i deset puta veću količinu.

Veterinar i bivši načelnik republičke veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić, međutim, tvrdi da su te količine visoke i opasne.

"Doze tih teških metala utvrđene su u proleće, a razlog je najverovatnije taj, što su uvezli hranu sa dodacima, koja je već u sebi imali te koncentracije - priča dr Stojšić. - Sve te materije smeju samo u tragovima da se nađu, a oni su uvozom to promenili. Recimo, zeolit je bio dozvoljen do 10 miligrama u kilogramu, a sad su ga podigli na 60. To su opasne stvari. Deo mesa iz Rusije nam je vraćen upravo zbog viška olova i kadmijuma. A sve to dolazi iz stočne hrane, i Uprava za veterinu nema uopšte kontrolu, ni na farmama, ni u mešaonama, a ni u klanicama", rekao je on za "Novosti".

Prema rečima dr Stojšića, kada je u pitanju hrana, mora da se strogo vodi računa, i sistem kontrole mora da bude kakav treba.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zaprzeno

To je dobro,truju nas pa krace zivimo.Za 20-30god.nece biti nezaposlenih,skocice standard.Koji prezive ceka bolji zivot.

Siti svega

Godinama pricamo da jedemo najzdraviju hranu,kad ono kod nas trovacnica od argentinskog mesa do uvoznog povrca i sl.

Lajawi

Ma, nije nego....odjednom aflatoksin, zagađena pijaća voda, stočna hrana puna žive...toga nije bilo do sada?

special image