• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A šta ćemo sa platama onih koji imaju kredite?

Izvor Tanjug

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva pozvalo je nadležne državne organe da razmotre odluku koja se odnosi na smanjivanja plata i penzija u javnom sektoru u delu koji se tiče građana koji su opterećeni stambenim kreditima.

Za građane koji imaju kredite a odlukom Vlade će im biti smanjena primanja dolaze u opasnost da su im i kredit ugroženi, tj.da s manjim platama probiju granicu dotzvoljenog zaduživanja prema prihodu i da im banke traže dodatno obezbeđenje.

Zbog toga iz Efektive ističu da bi takvi slučajevi trebalo da se se izuzmu iz tog smanjenja.

U saopštenju udruženja podseća se da država godinama unazad subvencioniše stambene kredite čime je stimulisala banke da odobravaju tu vrstu kredita, ali i građane da se dugoročno zadužuju kako bi rešavali svoja egzistencijalna pitanja.

Najavljenim smanjivanjem plata, građani koji otplaćuju stambene kredite biće dodatno pogođeni (osim rasta kursa evra oprema dinaru, a naročito švajcarskog franka) te postoji mogućnost da se urednost otplate tih kredita dodatno pogorša.

Takav scenario ne odgovara ni korisnicima kreditima, ali ni bankama koje će imati povećanje loših kredita u svom portfoliju, upozoravaju iz udruženja.

Čitav taj proces dodatno će destimulisati potencijalne nove korisnike stambenih kredita, čime se nastavlja začarani krug smanjivanja kreditne aktivnosti banaka, pad u oblasti stambene izgradnje i slicno.

"Verujemo da postoji model da se na neki način najavljeno smanjivanje plata izuzme iz ove kategorije stanovništva i pozivamo nadležne da ozbiljno razmotre sve moguće opcije u tom smeru", navodi se u saopštenju udruženja.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Ovi nisu normalni,pa ko ih je terao da uzimaju kredite,tako smo mi svi mogli da uradimo,pa da jaucemo na drzavu,pre nego sto se uzme kredit uvek se razmislja.

dey

A sta cemo sa platama onih koji ih ne primaju mesecima unazad?!

Predrag 67

Smanjenje plata i penzija, koje su već najmanje u Evropi, je genocid! Podignite evro na 130 dinara i svima ste uzeli 10% prihoda, a plate i penzije ne smanjujte!

special image