• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogodine crna knjiga loših direktora

Izvor Tanjug

Javna rasprava o nacrtu zakona o sankcionisanju neodgovornih direktora trebalo bi da počne za dve nedelje, najavio je danas direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović.

On očekuje da će krajem oktobra zakon ući u skupštinsku proceduru, a polovinom naredne godine početi da se primenjuje.

Obradović je na RTS-u pojasnio da je jedna od prvih verzija zakona urađena i da će sa Ministarsrvom privrede otvoriti javnu raspravu u naredne dve nedelje.

"Očekujemo da krajem oktobra zakon ode u Skupštinu Srbije na usvajanje, a da u prvoj polovini naredne godine bude uspostavljen informacioni sistem koji treba da poveže više institucija a najpre Narodnu banku Srbije i pravosuđe, kako bi polovinom godine zakon počeo da se primenjuje", rekao je Obradović.

On je dodao da je taj zakon jedan od mehanizama da se stvori bolji poslovni ambijent i da ubuduće kada se utvrdi da neki direktor namerno tera firmu u stečaj ili da ima neki sudski prekršaj, taj rukovodilac se uvodi u posebnu evidenciju (crnu listu) koja će mu onemogućiti da registruje novu firmu, da stekne nova upravljačka prava, da bude direktor preduzeća.

Obradović je podsetio da je oko 90.000 privrednih društava i preduzetnika blokirano duže od 180 dana, i da se novim zakonom neće ići na automatsku diskvalifikaciju, kakav je slučaj u pojedinim zemljama u okruženju, već da će se ostaviti neki rok.

"Za sada razmišljamo o roku od 60 dana a možda on bude i duži. Imamo zakon o rokovima plaćanja koji je 45 dana, a moramo biti iskreni i država duguje firmama veoma češto tako da računamo da je realn rok 60 i 120 dana", dodao je Obradović.

Do sada se dešavalo da direktori firmu namerno guraju u stečaj, da je ta firma duže u blokadi, a onda se osniva nova nastavlja sa istim radom, a poverioci ostaju oštećeni.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image