• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tutankamon nije bio crnac

Generalni sekretar Vrhovnog saveta za egipatske antikvitete Zahi Havas demantovao je da je faraon Tutankamon bio crnac, što tvrde američki borci za prava pripadnika crne rase. "Tutankamon nije bio crn i prikazivanje civilizacije drevnog Egipta kao naroda crne rase ne sadrži nijedan elemenat istine", kazao je Havas, prenosi agencija MENA.

Generalni sekretar Vrhovnog saveta za egipatske antikvitete Zahi Havas demantovao je da je faraon Tutankamon bio crnac, što tvrde američki borci za prava pripadnika crne rase.

"Tutankamon nije bio crn i prikazivanje civilizacije drevnog Egipta kao naroda crne rase ne sadrži nijedan elemenat istine", kazao je Havas, prenosi agencija MENA.

Havas je dodao da je to njegov odgovor na zahtev učesnika jednog protesta, koji su tražili da na konferenciji koju je početkom septembra održao u Filadelfiji, prizna da je faraon bio pripadnik crne rase.

Učesnici protesta su, takodje, naveli da su prikazi faraona izmenjeni kako bi mu se posvetlila koža, za potrebe izložbe "Tutankamon i zlatno doba faraona" u Filadelfiji, koja će se u novembru preseliti u London.

Od otvaranja u junu 2005. u Los Andjelesu, ta izložba je podstakla veliki broj protesta branitelja prava američkih crnaca, koji su zahtevali da se bista Tutankamona sa belom kožom ukloni iz postavke.

Lice legendarnog faraona rekonstituisano je 2005. na osnovu skenera njegove mumije, pronadjene netaknute 1922. nedaleko od Luksora u Egiptu.

Kritičari izložbe naveli su i da su studije pokazale da su drevni Egipćani bili crni i da je Tutankamonova dinastija vodila poreklo od Nubijaca ili Etiopljana.

Tutankamon, koji je umro vrlo mlad, bio je poslednji faraon svoje dinastije i vladao je Egiptom od 1334. do 1325. pre nove ere, a njegovu grobnicu pronašao je britanski arheolog Hauard Karter.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE