• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpskoj privredi nikako nije dobro

Izvor mondo.rs

Pad proizvodnje je u septembru dramatičan a produbljuje se i problem snižavanja privredne aktivnosti, upozoravaju stručnjaci. Ove godine pad BDP-a bar jedan odsto.

 Privreda Srbije i dalje u problemu Izvor: MONDO arhiva

Izvor: MONDO arhiva

Srpskoj privredi ne samo da nikako da krene nabolje, vec se "slobodan pad" nastavlja. U septembru je zabeležen medugodišnji pad ukupne proizvodnje za cak 16 odsto a preradivacke industrije u okviru nje za 8,8 odsto.

Ako se za preradu nafte i može naci "opravdanje", jer rafinerija NIS-a su bile u planiranom remontu, za hemijsku industriju, metalne proizvode, farmaceutsku industriju, i industriju gradevinskog materijala nema lepih reci – sve su u padu.

"Svaki pad preradivacke industrije u 2014. godini manji od tri odsto može se smatrati optimistickom prognozom", kaže Stojan Stamenkovic, ekonomski analiticar u MAT-u (Makroekonomske analize i trendovi pri Ekonomskom institutu u Beogradu).

Da ni jedna muka nevolja "ne ide sama" pokazuje i pad izvoza, koji je u septembru bio za 9 odsto manji nego istog meseca prošle godine. Za period januar-septembar izvoz je još uvke pozitivan, veci je za 3,1 odsto, ali em nije dovoljno em se smanjuje kako se bliži kraj godine. Tim pre što uvoz raste, u septembru je bio za 1,8 odsto veci nego lani, što je vrdnozt i za period od prvih devet meseci.

Upravo pad preradivacke industrije vezan je za pad izvoza. Domaca tražnja je slaba i ako proizvod ne može da se plasira u inostranstvo on se ni ne proizvodi", objasnili su strucnjaci MAT-a na predstavljanju novog broja biltena.

Kakva ce biti 2015. godina prakticno zavisi od svega nekoliko veliih firmi. Ne piše nam se dobro ukoliko u Smederevu Železara ne nade kupca koji bi upalio obe peci, zatim ako Fijat ne pojaca izvoz (kratkorocno kontingentom u Rusiju a dugorocno novim modelom), i ako hemijska industrija (pancevacka Petrohemija) ne pocne da ostvaruje veliku i proizovdnju i izvoz.

"Trenutno nema razloga za optimizam, sve dok ne cujemo da su krenule da se ostvaruju neke od najavljenih investicija", zakljucuje Stojan Stamenkovic.

(G.M.Š.)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kg

Bez ijedne ozbiljne investicije u privredi nema boljitka.Pričom i obećanjima se ništa nepostiže.U zemlji je sve gore i gore,standard opada a Aca i dalje laže narod.Ministri u ovoj vladi su nesposobni,neznaju ništa i svi čekaju Vučića.

rade

Nema veze, ove i sledeće godine ništa neće da valja, ali od 2016. ima da procvetamo! Ako je Premijer tako obećao, onda će tako i biti

special image