• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprema se budžet kakav "Srbija još nije videla"

Izvor MONDO/Agencije

Do sada su uvek donošene mere za koje se mislilo da neće napraviti najveću štetu, a ne one koje je potrebno sprovesti i da služe svojoj svrsi, kaže ministarka Kori Udovički.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da Vlada priprema budžet "kakav Srbija nije videla" otkad ona pamti i fiskalnu konsolidaciju kakva nije bila od prvih godina posle 2000, dok ministar privredde ĐŽeljko Sertić kaže da će se štedeti gde god može.

"Nadam se, i verujemo, da stvarno postoje šanse, nije reč o političkoj demagogiji, da ćemo biti u stanju da nemamo veliki pad bruto domaćeg proizvoda (BDP)u sledećoj godini", rekla je Udovički na otvaranju naučne konferencije "Ekonomska politika Srbije u 2015. godini".

Ona je, govoreći o istoriji ekonomske politike Srbije, ocenila da je ona do sada bila loša, jer su uvek donošene mere za koje se mislilo da neće napraviti najveću štetu, a ne one koje je potrebno sprovesti i da služe svojoj svrsi.

Udovički je, kao primer navela zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, koja je, kako je istakla, iako neizbežna, jako štetna, jer onemogućava efikasniji, ili manje neefikasan rad svih javnih struktura.

Nasledili smo državnu upravu koja nije u stanju da nekome zada budžet i da očekuje da se on tog budžeta drži, nego mora i da kontroliše na tako tup način kako da se ostane u okvirima nekakvog ciljanog nivoa, konstatovala je ona.

Ova Vlada je, naglasila je Udovički, počela da radi na tome da se to promeni, i to će se videti u novom budžetu i merama koje se donose za sledeću godinu.

Promene u organizaciji državne uprave moguće su zato što konačno više ne postoje jasno određene interesne grupe ili partijske i koalicione grupacije da koče svaki korak i dogovor koji je potreban da se ovakva reforma sprovede, ocenila je Udovički.

To je, ukazala je ona, još jedna stvar koja se može videti u raspravama u budžetu za sledeću godinu, i koja će se osetiti na terenu.

SERTIĆ: PARE SAMO ZA NEOPHODNO

Povodom budžeta za 2015, godinu ministar privrede Željko Sertić je rekao u Čačku da je sklapanje budžeta je ozbiljan posao, a ovo je jedna od retkih godina kada će rasprava o njemu biti na vreme u Skupštini.

Ministar Sertić kaže da će se uštede praviti gde god je moguće.

"Uštede će se ostvariti na službenim putovanjima, korišćenju automobila i raznih drugih aktivnosti koje nisu prioritet, tako da ćemo budžet imati veoma brzo pred Skupštinom i pokazati kako se izvršna vlast odnosi prema državi", rekao je Sertić u Čačku prilikom otvaranja pogona kompanije Velteks.

On je objasnio da je premijer dao zadatak svim ministarstvima da naprave uštede na rashodima koji nisu neophodni.

"Dakle, na isti način, kako mi tražimo od javnih preduzeća i javne uprave da štede na svom nivou, na nepotrednim troškovima koji nisu u funkciji njihovog poslovanja, tako smo i mi dobili zadatak da sa ljudima koji se bave finansijama u svim ministarstvima odredimo moguće uštede", naveo je Setrić u Čačku.

Prema njegovim rečima, prošlo je određeno vreme za dogovore sa ministarstvima i unutar svakog posebno, koji su to načini i programi za štednju, a šta su kapitalne investicije koje moraju da budu nastavljene.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kakva korist od naslova

Da li ga je i Korina (Kori) videla Dinkov kadar to sto oni rade Srbima i Srbiji i ne moze nigde da se vidi !!!

pera

Veliki problem je taj što posledice katastrofalnog vođenja zemlje uglavnom preko javnih media ne osećaju oni birači koji su i glasali ove eksperte

Filip

Ljudi moji ova ekipa će da nas zavije u crno!

special image