• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina preko Srbije i Balkana u srce Evrope

Izvor Beta

Zemlje bivše SFRJ mogu očekivati značajna kineska ulaganja u infrastukturu koja će biti put kojim će Kina stići na tržište Evropske unije, izjavio je danas Vladimir Gligorov iz bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije.

Povodom samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, Gligorov je za Radio Slobodna Evvropa rekao da u nameri Kine da ekonomski uđe u Evropu nema nekih političkih motiva ili interesa, a da je prednost Srbije "lokaciona", odnosno "tranzitni karakter celog Balkana, pa i Srbije".

Ne tako dobro za sam Balkan

Upitan šta ostale zemlje bivše Jugoslavije mogu očekivati od samita u Beogradu, Gligorov je rekao da su su sve balkanske zemlje interesantne kineskim investitorima jer imaju značajnu ulogu u tranzitu, ali su od manjeg interesa za Kinu infrastuktura i putevi koji vode u unutrašnjost Balkana. "To je inače najveći problem na Balkanu - što je bolje povezan sa ostatkom sveta nego sam sa sobom. Taj deo razvoja infrastukture verovatno ne bi trebalo da se oslanja na kineske investicije, već na ono što Evropska unija može da ponudi", kazao je Gligorov.

Kina ima i dodatni interes da zaposli svoju građevinsku industriju, kazao je Gligorov i dodao da interesi za pristup tržištima i ulaganje u infrastukturu određuju šta će i gde da Kina investira, bar kada je reč o Evropi.

Na pitanje koliko bi novca Srbija mogla da očekuje od najavljenih deset milijardi dolara i koja bi mogla da bude sledeća značajna investicija posle mosta Borča-Zemun, Gligorov je rekao da je teško odmah govoriti o iznosu.

"Ali postoji interes za ulaganja u železnički saobraćaj, pominje se pruga Beograd-Budimpešta... Generalno, kineski interes je da dobije bolji pristup evropskom tržištu. Tu onda Balkan igra ulogu i logično je da će se graditi putevi, železnica, mostovi, luke... To su projekti koji bi mogli da imaju prioritet", rekao je Gligorov.

Po njegovim rečima, prvi rezultat sastanka u Beogradu mogao bi da bude određivanje mogućih projekata za koje bi mogle biti zainteresovane sve zemlje učesnice.

 "U osnovi, Kina uglavnom investira u infrastukturu tako da je verovatno to ono o čemu će se razgovarati: koji su ti infrastukturni projekti koji bi mogli biti zanimljivi za kineske investicije. Oni su odvojili jednu količinu para za to, to rade i u drugim delovima sveta, te tako i na Balkanu i uopšte u srednjoj i istočnoj Evropi", rekao je Gligorov.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

posmatrac

a o cijoj zeleznici pisete...sadasnje rukovodstvo zeleznice i rodjenog oca bi izvaralo

otpravnik

a kojim vagonima da voze putnike,pa djilasov tramvaj je duzi od njihovog voza

Korek Leone

Gde su nase prijateljske zemlje S.Koreja,Sijera Leone i dr.?A Pakistan,Indija,Iran,to su sile.Ajde Vucko,samit za njih.

special image