• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada ne da Trepču:Mustafa i Tači, ne dirajte naše

Izvor Tanjug

Vlada Srbije neće prihvatiti jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine, jer je većinski vlasnik Fond za razvoj Republike Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je kosovskom premijeru Isi Mustafi i potpredsedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju da ne diraju vlasništvo Srbije, dok zaposleni u kombinatu Trepča, njih oko 4,000 već za sutra najavljuju štrajk.

"Ne dirajte ono što je naše, to je pljačka i otimačina", podvukao je on povodom najava da će kosovske vlasti preuzeti sto odsto vlasništva kombinata Trepča i dodao da se ovakvim jednostranim aktom obesmišljavaju pregovori Beograda i Prištine, takozvani Brisel 2 koji bi trebalo da se bave imovinskim pitanjima.

Predstavnici Vlade Srbije su na današnjoj konferenciji za novinare pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj i reaguje kako bi se ovo pitanje rešilo na najbolji i najsipravniji način, a to je kao i do sada dijalogom Beograda i Prištine, a ne jednostranim aktima.

"Ovo je pokušaj da se na scenu vrati pravno nasilje i grubo kršenje imovinsko pravnih odnosa i pokušaj da se promeni vlasnička srtuktura Trepči je neozbiljan i dovešće do ozbiljne destabilizacije odnosa Prištine i Beograda", rekao je Đurić.

On je dodao da je to ozbiljno narušavanje poverenja i to nakon 2,5 godine pregovora kako bi se postigla stabilnosti i izvesnost na KIM.

Kako je rekao, dodatan udar na poverenje i stabilnost biće i štrajk zaposlenih u kombinatu Trepča najavljen za sutra.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Alekandar Vulin rekao je na konferenciji da ga je sindikat rudara u Trepči obavestio da će sutra krenuti u proteste koji se neće završiti dok se status Trepče ne vrati u prvobitno stanje.

Vlasnici tog rudnika su, kako je naveo, Fond za razvoj Srbije i preduzeća u Srbiji, a sve što je na nivou prava jeste da se Trepča čuva u stanju u kakvom je bila do sad.

Vulin je poručio da je jednostrani akt kosovskih vlasti da izmenom zakona o javnim preduzećima preuzmu sto odsto vlasništva nad Trepčom politika, a ne ekonomija.

"Sve što nije pravo i ekonomija u ovim dešavanjima biće politika, a onda je stabilnost na KIM ugrožena. Znamo da postoje i dogovori Brisel 2 i Brisel 3 koji se odnose na imovinu vlasništva SPC na KIM i ostala pitanja koja nismo rešili. Ako sad krenemo na jednostrane poteze Brisel 2 i Brisel 3 nemaju nikakvog smila", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da ako se bude insistiralo na ovome neće biti moguće da Beograd i Priština razgovaraju na isti način čime se urušava poverenje i ide se ka destabilizaciji.

Konferenciji su pored Đurića i Vulina prisustvovali i ministri rudarstva i energetike i privrede, Aleksandar Antić i Željko Sertić, predstavnici Liste Srpska u pokrajinskoj vladi u Prištini - zamenik premijera Branimir Stojanovihc, ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović i ministar za administraciju i lokalnu samoupravu Ljubomir Marić.





Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorili su u četvrtak vlasti u Pištini da ne pokušavaju da preuzmu Trepču da ne bio došlo do komplikacija, i poručili da će "Srbija znati da zaštiti svoju imovinu i svoj narod u Pokrajini".

Beograd želi da se obustavi usvajanje izmena kosovskog Zakona o javnim preduzećima, rekao je Đurić i dodao da je Trepča sa oko 4.000 radnika "kičma ono malo preostale srpske privrede na severu Kosova".

Tagovi

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

minirajte sve rudnike pa da vidimo.

SrdjanVgd

Dok sam studirao, radio sam seminarski na temu "Analiza trzista, poslovanja i proizvodnje olova i cinka i ostalih metala na primjeru rudnika Trepca", i tad sam dolazio do takvih podataka da sam padao u nesvest. Mogu vam reci da je Trepca hranila celu bivsu Jugoslaviju. Da sad ne iznosim sve podatke, trebace vremena i prostora, ali sa sigurnoscu tvrdim da je Trepca razlog mesanja Amerikanaca na Kosovu. Ne razumem zasto ne krenu da preuzme Trepcu i krenu sa radom, moze da prehrani dve Srbije. U njoj ima ima jos ruda u vrednosti od nekoliko milijardi dolara. A bilo bi i vise da Siptari nisu potopili juzne rudnike Trepce. Za 35 godina iskopavanja izvadjeno je 9 tona zlata (360 milijardi dolara), 2 600 tona srebra (milijardu dolara), a ostalo je jos oko 2,5 tona zlata. Samo je to preko milijardu dolara. A da ne govorim sto ima jos milion tona olova, vise od pola miliona tone cinka, itd. Jos ima oko 30 miliona tone ruda. Pa razmislite malo koliko sve to izadje. Nek se od milion tona olova, proda 1 kg za 1 evro, to je jos jedna milijarda. Samo od olova i zlata, preko dve milijarde. I, zamislite da nisu Partizani i Tito pobedili u 2 sv ratu, da je tad ostala samo Srbija sa Kosovom, da nije bilo Jugoslavije, zamislite tih preko 500 milijardi dolara u Srbiji. Bili bi najbogatiji na svetu. Sve bivse zemlje Juge su se hranile iz Trepce.

SrdjanVgd

@SrdjanVgd Pardon, ispravka, 2500 tona zlata je oko 100 milijardi dolara prema danasnjoj ceni!! Pogresno sam sracunao!Tu ima nekoliko milijardi dolara. I verovatno su Siptari to obecali Amerima za nezavisnost. I nek priznaju nezavisno Kosovo za Trepcu, nek se zastite svetinje i nas narod, i kad izvucemo sav taj novac, podignemo standard, onda cemo da se borimo za Kosovo. Ne mozemo mi da se borimo za Kosovo, a nema pas za sta da nas ujede

special image