• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Esmark nije bio siguran da ima dovoljno čelika"

Izvor MONDO/Tanjug

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je da su nepovoljne prilike na tržištu čelika ključni razlog zbog kojeg nije postignut sporazum sa Esmarkom o prodaji Železare Smederevo. Ni Krupsu ne cvetaju ruže.

"Esmark nije bio siguran da će čelika biti dovoljno kao i da će biti dovoljno garancija koje bi pružila Vlada Srbije u tom pogledu pa prema tome nije postignut taj sporazum,'' rekao je Kirbi.

To je potpuno razumljivo u postojećim okolnostima, ocenio je Kirbi u Novom Sadu odgovarajući na pitanja novinara posle predavanja studentima i profesorima Fakulteta "FIMEK" (Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment), pri Univerzitetu Privredna akademija.

Ambasador Kirbi podsetio je da je kompanija "Ju-es Stil'' ranije kupila Železaru Smederevo pa proizvodila, a kasnije je ponovo prodala i to za jedan dolar Srbiji.

"Svakako da Srbija ne želi ponovo da se nađe u sličnoj situaciji", rekao je ambasador Kirbi.

On je dodao da je situacija na tržištu čelika u Evropi i svetu u ovom trenutnu vrlo nepovoljna i naveo primer kompanije Mitel koja je, kako je rekao, imala ogromne gubitke - veće od 900 miliona dolara.

Naveo je i kompaniju Krups koja je takođe najavila da će imati velike gubitke.

U trenutku koji nije povoljan za proizvodnju čelika, Esmark je najavio da će povećati svoju proizvodnju, rekao je američki ambasador i napomenuo da bi to u stvri trebalo da znači podizanje na nivo od 1,5 miliona unci, što je obim koji Evropa u ovom trenutku ne može da izdrži, odnosno da kupi, objasnio je Kirbi.

On je istakao da je svakoj privatnoj kompaniji zarada u osnovi a tržište ponekad, kako je rekao, ne dozvoljava da to bude ostvareno.

"Mislim da su u stvari prilike na tržištu bile razlog zašto je došlo do ove situacije sa Esmarkom", rekao je Kirbi danas u Novom Sadu.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vrabac

Znači opet čekamo nekoga ko će spavati na tetkinom kauču!

Poda

Najtuznije bi bilo da prodaju zelezaru sad kad planiraju da prave Beograd na vodi. Pa nece beograd na vodi bukvalno da bude na vodi nego na zeljezu i siguran kupac...

Smederevac

Ako dobro razumem,Vucic je jaci i od Mitala?

special image