• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Železara je socijala, pitanje je samo koliko košta

Izvor Tanjug

Železara Smederevo posluje sa gubitkom veći deo svog postojanja a već petu godinu zaredom, te nije ni bilo previše šanse da će se postići dogovor o njenoj prodaji nekom ozbiljnom igraču jer oni igraju na siguran profit, kažu stručnjaci.

Da do dogovora Vlade Srbije i američkog Esmarka nije došlo jer je kupac shvatio da nema interes da kupi srpsku čeličanu čak i uz određenu finansijsku podršku države, slažu se i konsultatnt za strana ulaganja Milan Kovačević i dekan Fakulteta za ekonomiju i finansije Ana Trbović.

"Esmark je očito napravio opsežnu analizu i shvatio da bi to bilo nerentabilno poslovanje i zato dogovor nije postignut", kaže Trbović.

Kovačević, međutim, i odluku vlade da se umesto ugovora sa Esmarkom angažuju menadžeri koji bi vodili Železaru, smatra neizvesnim potezom, a svoj pesimizam obrazlaže višegodišnjim gubicima smederevskog proizvođača (posle Drugog svetskog rata pozitivan bio samo kratko vreme pod upravom Ju-Es-Stila), niskom cenom čelika na svetskom tržištu, kao i činjenicom da gotovo sve sirovine moraju da se uvezu.

Poznati ekonomista, naime, napominje da bi možda trebalo razmotriti opciju o likvidaciji Železare, jer je to, tvrdi, racionalnije i isplativije "nego da trpimo dalje gubitke i da dalje investiramo".

"U stvari ne bismo ni smeli da subvencionišemo Železaru, niti bismo smeli da ulažemo u nju i dalje, ukoliko nismo sigurni da će se taj kapital oploditi, jer imamo jako puno drugih prioriteta za investiranje", navodi Kovačević.

Opciju zatvaranja Železare pominje i Trbović, koja čitav problem tretira kao socijalni a ne ekonomski, pa tako vidi i odluku vlade o nastavku proizvodnje, jer, kaže, ceo jedan grad zavisi od Železare.

U Smederevo dovesti invetitore iz drugih branši

Umesto toga trebalo bi razmišljati, kaže, o poboljšanju infrastrukture u Smederevu i obezbediti dolazak drugih investitora čije bi poslovanje bilo ekonomski održivo, jer Srbija kao siromašna zemlja ne može da podržava gubitnike u nedogled, zaključila je Trbović.

"Da je reč o ekonomskoj odluci onda bi odgovor bio zatvoriti Železaru, a pošto je reč o socijalnoj odluci pitanje koje se postavlja je koliko se mogu minimizirati gubici", rekla je Trbović za Tanjug.

Kada je reč o menadžerskom ugovoru za preuzimanje Železare, za šta će javni poziv, kako je najavio premijer Aleksandar Vučić, biti raspisan već u ponedeljak, Trbović kaže je uvek bolje naći što profesionalnije rukovodstvo.

To je, kaže, i praksa koju često primenjuju zemlje u svetu, ali da bi se to dogodilo treba ponuditi i deo promenljive plate koja bi zavisila od postignutih rezultata.

Svakako, dodala je, plate ne bi trebalo da budu one koje su predviđene za takva radna mesta, jer takve zarade ne mogu da privuku sposobne profesionalce.

"Pitanje koje treba postaviti u ovom trenutku je kako smanjiti gubitke u Železari, a ne da li će i kolika biti dobit", rekla je Trbović.

Da je reč o socijalnoj, a ne ekonomskoj odluci ukazuje, prema njenim rečima, i to da nije bilo zainteresovanih na tenderu za dokapitalizaciju Železare.

"I sve da je Esmark kupio Železaru Srbija bi morala dodatno da ulaže, a onda su to subvencije koje bi išle na uštrb budžeta, odnosno svih građana", rekla je Trbović i dodala da je očigledno da će Srbija nastaviti da izdržava preduzeće koje proizvodi gubitke.

Nije slučajno, smatra ona, što je Ju Es Stil svojevremeno izašao iz Železare i trebalo bi da se zapitamo danas da li je u tom trenutku bilo dobro preuzeti firmu koja pravi gubitke.

TRANSPARENTNOST SRBIJA: DO KOJE GRANICE ĆE SE POMAGATI ŽELEZARA?

Transparentnost Srbija (TS) zatražila je danas od Vlade Srbije da objavi podatak do koje granice je finansijski isplativo da država pomaže Železaru "Smederevo".

Kako se navodi u saopstenju, građani Srbije nisu nikada dobili jasno obrazloženje zbog čega bi uopšte Srbija želela da finansijski pomaže baš tu firmu i do koje granice je to finansijski isplativo.

Postoji li računica?

TS je od Agencije za privatizaciju zatražila i informaciju o tome da li po znanju tog organa "postoji dokument u kojem su izračunati direktni ili indirektni troškovi za Republiku Srbiju, koji bi nastali usled eventualnog stečaja Železare Smederevo.

"Ako ostatak građana finansira održavanje Železare zato što ima 5.000 zaposlenih radnika, na nekoj granici postaje isplativije tim istim ljudima pomoći na drugi način. Upravo taj podatak, o računici koju država ima, nikada nije jasno saopšten", navodi se u saopštenju.

Prema toj nevladinoj organizaciji, ako je podatak bio brižljivo čuvan radi jačanja pregovaračke pozicije sa Esmarkom, onda je sada, kada se najavljuje nastavak državnog upravljanja Železarom pravi trenutak da se saopšti.

U TS napominju da je javnost preplavljena informacijama o pregovorima sa strateškim partnerom za smederevsku Železaru, koje su zbunjujuće.

Tako, predstavnici Vlade saopštavaju da je ponuda neprihvatljiva, a predstavnici Esmarka da su pregovori propali zbog "promene prethodno dogovorenih uslova".

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DobroNamIde

Puno pozdrava iz Tajlanda:)

Katalej

Ako si visok,ne znaci da si pametan,gasi to.Neka uzgajaju nesto,propadaju i drugi.S rbija N ema S rece sa ovim nesposob.

Alexandar

Gledam sliku i razmi?ljam, ako bi moglo da se pe?e rakija u visokoj pe?i, gro??e imamo, Tomova?a za izvoz!

special image