• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Omašili smo mnogo deficit, srećom u dobrom pravcu

Izvor mondo.rs

Premijer Srbije izjavio je da je vlada mnogo promašila kada je reč o deficitu za prva tri meseca, ali srećom u dobrom pravcu.

Vučić je izjavio da bi veće plate i penzije mogle da se očekuju samo ako se u narednom periodu pokaže da postoji zdrava ekonomska podloga za takve poduhvate.

U prva tri meseca u 2014. godini deficit iznosio 75,23 milijarde dinara, a prvom tromesečju ove godine bilo je predviđeno da se taj deficit smanji na 55 milijardi, a s tim bi bili zadovoljni i MMF i Vlada Srbije, rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare.

Deficit je u prva tri meseca bio 21,44 miliona dinara, naveo je on, što je 33,5 milijarde bolje nego što je očekivano.

"Uspeli smo da za ova tri meseca postignemo bolji rezultat uz veće prihode i manje rashode. Ako se taj trend iz prva tri meseca nastavi, ako dodamo još jedan takav mesec, to će biti na nivou ušteda koje su ostvarene na platama i pezijama", rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da je u januaru ove godine prihod od bruto domaćeg PDV-a iznosio 49 milijardi u odnosu na 47 milijardi iz istog meseca 2014. U februaru je to bilo 38 milijardi u poređenju sa 34,88 milijardi iz 2014, a u martu ove godine je ostvareno 47,53 milijarde u odnosu na 41,117 milijardi iz marta prošle godine.

"Posebno februar i mart su uporedivi. Svi prihodi su bolji od očekivanih, a rashodi niži", rekao je premijer.

Vučić je rekao da se slaže sa izjavom predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića da su rezultati dobri ali ne spektakularni.

"Neće ni biti spektakularnih rezultata, bar dok se u narednih godinu dana ne pokaže da ovaj dobar trend može da se izdrži", rekao je Vučić.

Premijer je naveo i da oko 2,5 milijarde nije potrošeno na kapitalne investicije, i najavio da vlada planira da u aprilu, maju i junu takve rashode uveća.

On je podsetio da je zbog poplava i vode u kopu Tamnava proizvodnja struje pala, pa bi trebalo računati da će se i to vratiti na pređašnji nivo, i dodao da je, recimo, ostvaren rast prerađivačke industrije od 3,56 odsto. Porastao je, prema njegovim rečima, i realni promer u trgovinama na malo za 1,4 odsto.

Premijer je rekao da je zahvalan što Fiskalni savet daje i malo lošije rezultate nego što je realno, i podvukao da su rezultati u prva tri meseca dobri.

"Smatram da ćemo imati mnogo prostora, ako se nastavi ovaj trend, ali ja ne želim da to koristimo u političke svrhe, nego da Srbija ima dobru ekonomiju koja će obezbediti bolju budućnost i da ljudi osećaju na svom džepu dobitak", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, bolji standard građani bi mogli da očekuju i na svom džepu da osete za dve godine poboljšanje svog standarda.

"Ali to nećemo da radimo kao neki, zbog izbora, pa su nas odveli u drastičan rast javnog duga. Mi ćemo to raditi zato što smo napravili zdravu i dobru ekonomsku podlogu za takve poduhvate", rekao je Vučić.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Niler kiler

Ajde bre kako vas nije sramota vi sto komentarisete tako protiv naseg vodje,vidite da je svakim danom sve bolji glumac!

Lada niva. Reno

@Niler kiler Da tako je i prdlažem za Oskara ,glavnu rolu i glumu i lepe reči. Vožd za 3.MESECI SPASO SRBIJU,A 2020 I EU.

losmi

Vucke prijatelju, kada nesto promasis to ne moze da bude dobro.

special image