Šest zdravih kombinacija, koje vam omogućavaju da iz hrane izvučete maksimum.
Crna čokolada/jabuke
Ovo može biti vrlo ukusan desert. Naravno, i jabuke i crna čokolada su super, ali uglavnom ih jedemo - odvojeno. Znate li zašto bi ih trebalo kombinovati? Jabuke i crna čokolada su odlične za kardiovaskularno zdravlje. Jabuke sadrže kvercetin, snažan antioksidans koji štiti LDL holesterol od oksidacije, čime se smanjuje opasnost od njegovog taloženja na unutrašnjih zidovima arterija. Osim toga, on sprečava zgrušavanje krvi, pa smanjuje i rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Crna čokolada (ne i mlečna) bogata je katehinima, koji takođe sprečavaju stvaranje naslaga na zidovim arterija. Kad jabuke i crnu čokoladu jedete zajedno, ovi sastojci u kombinaciji deluju snažnije.
Integralne žitarice/luk ili beli luk
Integralne žitarice dobar su izvor, između ostalog, gvožđa i cinka, ali se oni metabolišu toliko brzo da organizam ne može da ih iskoristi u punoj meri. Da biste usporili taj proces, treba vam - sumpor. Dobar izvor sumpora su luk, crni i beli. Dakle, ako jedete recimo hleb od integralnih žitarica, u kombinaciji sa lukom - dobijate maksimum hranljive vrednosti. Možete, recimo, sami umesiti hleb i dodati sitno iseckan luk u testo, ili prosto dodati kolutove luka na omiljeni sendvič.
Paradajz/maslinovo ulje
HDL je "dobar" holesterol, LDL je - "loš". Ako hranu pripremate sa maslinovim uljem, snizićete nivo lošeg holesterola. Vaše arterije biće zdravije, snažnijih zidova i prohodnije. Maslinovo ulje je, samo po sebi, prilično zdravo, ali u kombinaciji sa paradajzom pretvara se u malo "čudo". Nema boljeg izvora zdravih masti od ovog ulja, a ako ga dodate paradajzu, pojačaćete pozitivan uticaj likopena kojim je bogato ovo povrće. Likopen je snažan antioksidans, koji ima smanjuje štetan uticaj slobodnih radikala, snižava loš holesterol...
Losos/tamnozeleno lisnato povrće
Kalcijum nam je neophodan da bismo imali snažne kosti. Ali, da bismo mogli da iskoristimo kalcijum iz hrane neophodan nam je vitamin D. Prolećno sunce nam je najbolji prijatelj posle tmurnih zimskih meseci, ali nije loše povremeno u ishranu uvrstiti namirnice koje su bogate vitaminom D kao što je, recimo, losos. Uz to, dodajte tamnozeleno lisnato povrće koje je odličan izvor kalcijuma i dobićete zdrav obrok iz kojeg ćete izvući maksimum.
Brokoli/paradajz
Postoje namirnice koje smanjuju rizik od raka, a jedna od tih superkombinacija je i brokoli sa paradajzom. Istraživanja pokazuju da osobe čija se ishrana, između ostalog, sastoji od 10 odsto paradajza i 10 odsto brokolija imaju za 53 odsto niži rizik od oboljevanja od raka, dok je kod onih koji redovno jedu samo paradajz taj rizik niži za 35 odsto. Ako se redovno konzumira samo brokoli, rizik je niži za oko 40 odsto. Dakle, pripremite brokoli onako kako najviše volite i jedite ga sa sušenim ili svežim paradajzom.
Prokelj/maslinovo ulje
Prokelj je veličanstveno povrće, sadrži puno minerala i vitamina, a naročito je bogat vitaminom K, neophodnim za zdravu krv i kosti. Ovaj vitamin treba da se konzumira sa mastima, a najbolji izbor je - maslinovo ulje, koje jača srce i štiti naš kardiovaskularni sistem od bolesti. Ako ste u potrazi za hranom koja će vam produžiti životni vek - jedite prokelj i maslinovo ulje.
Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.