• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kažu Nemci: Zašto nam privreda ne cveta

Izvor Beta

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je danas da privreda u Srbiji nije stvarno pokrenuta uprkos vrlo hrabrim reformskim koracima koje je pokrenuo predsednik Vlade Aleksandar Vučić.



"Uprkos reformskim koracima nije stvarno došlo do nekog poleta u zemlji i do nekog rasta u zemlji i to važi i za nemačka preduzeća u onoj meri u kojoj ona posluju u Srbiji", kazao je Vilhelm na predstavljanju rezultata ankete Nemačko-srpskog poslovnog udruženja (DSW) o uslovima poslovanja u Srbiji za 2015. godinu.

Prema njegovim rečima, ono što Srbiji nedostaje je preduzetnički duh, koji se izgubio kroz vreme, što je, kako je naveo, povezano i sa prošlošću, sa komunizmom i režimom Slobodana Miloševića.

"Mislim da je to težak zadatak koji ne može da se reši od danas do sutra, ali mislim da se upravo ovi reformski zakoni kreću u pravom pravcu, pruža se podrška privatnoj inicijativi, ali i radnici moraju da postanu fleksibilniji, a ne samo preduzeća", rekao je on.

Jedan od važnih koraka u reformi privrede Srbije je i privatizacija više od 500 državnih preduzeća, ali je pitanje je koliki broj tih "propalih" ili neaktivnih preduzeća će stvarno moći da se privatizuje, što do sada nije poznato, rekao je Vilhelm.

On je dodao da postoje i pozitivni primeri poslovanja u Srbiji kao što je Er Srbija, gde je "uskočio" strani investitor, otvoreni su novi letovi, te je aerodrom tri puta popunjeniji nego pre tri godine, a Beograd je postao centar Balkana.

"Veliki je plus srpske privrede produktivnost radnika, koji su dobro obučeni, disciplinovani, angažovani, tome treba dodati i relativno niske plate, te Srbija ostaje atraktivno mesto za investicije. Nije jednostavno opstati u međunarodnoj konkurenciji, ali mislim da se Srbija nalazi na dobrom putu", istakao je Vihelm.

Predsednik DSW Ronald Zeliger (Seeliger) je ocenio da je "sam put reformi nejasan" i da nedostaje učešće privrednika, kao i jasnog master plana na osnovu kojeg će se problermi rešavati.

"Reforme postoje i bave se pravim temama, ali su sporije nego u drugim susednim zemljama, koje se isto tako bore za privlačenje investicija", rekao je on.

Prema anketi o uslovoma polosovanje koje je DSW sporevelo u februaru, među nemačkim firmama koje posluju u Srbiji, samo 13,7 odsto aknetiranih je reklo da je proces reformi koje Vlada Srbije sprovodi od proleća 2014. dobar, dok 42,2 odsto smatra da je nezadovoljavajući.

Da je zadovoljavajući izjasnilo se 44,1 odsto od 101 preduzeća u Srbiji koje su u nemačkom vlasništvu, koja su učestvovala u anketi.

Direktor Delegacije nemacke privrede u Beogradu Martin Knap potvrdio je da susedne zemlje više od Srbije rade na stvaranju boljih uslova za privačenje investicija i kao primer naveo tri nemačke firme koje su se prošle godine opredelile za Makedoniju umesto za Srbiju, nakon poređenja uslova koje te dve zemlje pružaju.

Prema anekti o uslovima poslavanja u Srbiji za 2015. godinu, pravna sigirnost, neefikasna javna uprava, predividivost ekonomske politike, nedostatak borbe protiv korupcije i kriminala su oblasti u kojima nemačke kompanije imaju najviše zamerki.

Zeliger je naveo da je borba protiv korupcije jedna od suštinskih tačaka nezadovoljstva nemackih kompanija, koja još nije rešena od strane srpske Vlade.

Nemačke kompanije su, dodao je, nezadovoljne i radom javne uprave, transprantnošcu javnih nabavki, kao i predvidljivosti ekonomske politike.

U odnosu na prošlogodišnju anketu DSW, procena opšte situacije u Srbiji se nije promenila. Od 101 anketiranog preduzeća svega 10 odsto očekuje poboljšanje u 2015. godini, a kao ni prethodnih godina ne nazire se nada ni u privredni rast, rečeno je na skupu.

Prethodne godine je skoro svako drugo preduzeće očekivalo zapošljavanje novih radnika, dok ove godine to planira svako treće preduzeće. U 47 odsto preduzeća ne očekuje se promena broja zaposlenih u ovoj godini, a duplo više ispitanika nego u 2014. godini, odnosno 17 odsto očekuje da će smanjiti broj radnika.

Kako je rečeno na skupu, ove godine se planira osnivanje Nemačko-srpske privredne komore, prve bilateralne komore u Srbiji, u čijem sastavu će se naći Delegacija nemačke privrede u Srbiji i DSW sa oko 300 članova.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko Marko

Nije ovde problem preduzetnicki duh, ovde je jedan drugi problem. Ovde su problem lazi i neodgovornosti predizbornih obecanja svih stranaka koje su bile na vlasti zadnjih godina. Ovde je narod razocaran u privatizaciju, u Zakone, u odnos vlasti prema gradjanima. Iznevereni svim tim gradjani su zapali u letargiju. Ovde plate i penzije padaju, ljudi ne mogu svojoj deci da plate uzinu. Ovde se poslodavci ne kaznjavaju ako kasne plate, ali zato ovde postoje sudski izvrsitelji i ogule ti kozu s ledja, ako ne platis struju. Nije problem u gradjanima, ovde zive vredni ljudi, problem je u vlasti.

Valter

Pa to znaju i ptice na grani, sta je problem nase privrede. Neka neko obavesti i nasu politicku "elitu Izgledaju i ponasaju se kao da su pali s marsa.

special image