• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matijević od Todorića kupio srpske oranice?

Izvor mondo.rs

Kontroverzni srpski biznismen Petar Matijević kupio je od hrvatskog kolege Ivice Todorića vojvođanske njive, saznaje danas novosadski "Dnevnik".

Radi se o kompaniji Dijamant Agrar iz Zrenjanina, koja ima 4.500 hektara zemlje u proizvodnim centrima "Bratstvo", "Stajićevo", "Rasadnik" i "Planta". Ima oko 160 zaposlenih, a uz ratarstvo se bavi i uzgojem junadi.

Todorić je već desetak godina prisutan na vojvođanskim njivama, a gazduje i velikim kompanijama u Srbiji. U njegovom vlasništvu su Frikom, Mivela, zrenjaninska uljara Dijamant, koja je svojevremeno i osnovala Dijamant Agrar.

Inostrane kompanije, prema raspoloživim podacima, poseduju 22.000 hektara u Srbiji. Među njima je najveći irski Baltic property investments, koji ima oko 10.000 hektara, a iza njega je bio Todorić, koji sada, ako je informacija tačna, gotovo da ostaje bez oranica u našoj zemlji .

Pitanje je da li se ovde radi o nekakvoj "razmeni" (prema medijima, Matijević je sredinom 2013, pregovarao o kupivini dva poljoprivredna preduzeća sa 1.500 hektara zemlje u Hrvatskoj) ili se todorić i njegov Agrokor povlaće iz primarne proizvodnje.

Već neko vreme u biznis krugovima kolaju priče da će najveći hrvatski biznismen Todorić kupiti srpske uljare, pre svega najmoderniju uljaru na Balkanu - Viktorija oila u Šidu (ulje "iskon").

Novosadski dnevnik podseća da je jedan od prvih poslovnih poteza hrvatskog biznismena u Srbiji bio je upravo kupovina uljare "Dijamant" 2004. godine.

U Todorićevim rukama u Srbiji su i trgovačke kuća Idea, odnosno Merkator-S (zajedno sa Rodom), kao i kompanija Superkartica. U našoj zemlji Agrokor zapošljava 7.000 radnika.

Ambicije Petra Matijevića porasle su u poslednjih godinu dana i planovi se šire "na sve strane". Istoimena kompanija je krajem prošle godine, kada je Agencija za privatizaciju počela da prodaje poljoprivredna preduzeća, pokazala interesovanje za imovinu više od 10 preduzeća sa oranicama.

Kontroverzni binismen

Priče o kontroverznom bisnisu i načinima na koji je izbeglica iz Knina u tranzicionoj Srbiji postao najveći veleposednik bile su "rekla kazala" i nepotvrđene inforamcije iz pojedinih tabloida sve dok nije dospeo i na stubce ozbiljne štampe septembra 2013. godine, kada su pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli Matijevića i bivšeg člana novosadske gradske uprave Borislava Novakovića (DS) zbog sumnje da su mutnim poslovima oštetili Novi Sad za oko 1,3 miliona evra. Matijević je u pritvoru proveo dva meseca.

Pored toga IM Matijević je sa, MK grupom Miodraga Kostića spremna da, kako je saopšteno iz kompanija , kupi PKB korporaciju.

Ove dve firme se pominju, pisale su "Novosti", i oko kupovine nekih srpskih banja - Matijević za Čigotu a MK za Vrnjačku banju.

Matijevićeva firma MPZ Agrar je u martu ove godine kupilaFabriku autobusa Neobus iz novog Sada.

Petar Matijević u Srbiji ima kontrolu nad 70 zavisnih pravnih lica, stoji u izveštaju APR-a za 2013. godinu, IM Matijević 130 maloprodajnih objekata i zapošljava oko 2.000 radnika. Njegove firme gazduju nad 24.000 hektara njiva.

Prema informacijama koje je danas objavila Agencija za privredne registre (APR), Industrija mesa Matijević, kojoj je vlasnik "srpski kralj mesa" Petar Matijević, ima kontrolu nad 70 zavisnih pravnih lica, što je za 12 pravnih lica više nego prethodne godine.

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ana

Srbijom vise ne vladaju tajkuni tako rece nas premijer a sta su ovi?????

vvvvv

Ma ljudi pustite Matijevića on je kupio slobodu sponzorstvom u CZFMPIDEI TELEKOM. Pametnom dosta.

Upoznat

Cuti.. Ne znas sta radi radnicima rade od 12-1 uvece do ujutro kad je praznik...ubija ljude smanjuje plate...lopov najveci!

special image