• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Svetislav Basara

Izvor mondo.rs

Pitali smo pisca Svetislava Basaru da preporuči tri knjige koje bi svaka osoba trebalo da pročita tokom odrastanja i dobili odgovor koji nas je iznenadio.

 Svetislav Basara preporucuje knjige za citanje

Svetislav Basara je nagrađivan mnogim srpskim i međunarodnim književnim nagradama. Autor je više od trideset knjiga romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja, dobitnik Ninove nagrade za roman "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" i prvi dobitnik stipendije iz Fonda "Borislav Pekić" za rukopis u nastajanju. Drame su mu izvođene na mnogim scenama, a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik.

Posle knjiga "Tušta i tma" (sa Miljenkom Jergovićem), "Gnusoba", "Dugovečnost", "Mein Kampf", "Fama o biciklistima", "Ukleta zemlja", "Looney Tunes", "Sveta Mast", "Napuklo ogledalo", "Mongolski Bedeker" i "Srce zemlje", novi roman Svetislava Basare "Anđeo atentata" je od pre nekoliko dana u prodaji.

Austrougarski nadvojvoda Franc Ferdinand, s one strane groba, diktira svom posmrtnom sekretaru Ferdinandu Berhtoldu svoje viđenje Sarajevskog atentata, njegovih uzroka i posledica. Sa nepresušnim humorom i ironijom, Basara kroz nemoguć dijalog dvojice protagonista ovog romana obesmišljava stereotipna istorijska tumačenja i nudi svoju, umetnički uverljivu istinu o presudnim događajima koji su doveli do Prvog svetskog rata. Ismevajući balkansku aljkavost i ratobornost koliko i germansku dekadenciju i oholost, on izlaže bespoštednoj poruzi podjednako velike i male narode u grotlu XX veka.

  "’Anđeo atentata’ je roman o besmislu istorije, o istoriji kao tabloidu, o destruktivnosti nacionalizama, tesnoj povezanosti evropske kulture i varvarstva i mračnim stihijama koje ruše sve pred sobom, a koje mi, savremenici, sagledavamo kao progres. Konačno, smatrao sam pravičnim da Francu Ferdinandu, makar i posmrtno, dam šansu da progovori o okolnostima koje su dovele do atentata na njegovu ličnost", rekao je Basara povodom objavljivanja nove knjige.

Pitali smo bivšeg ambasadora SR Jugoslavije na Kipru šta on trenutno čita.

"Istovremeno, ne simultano, čitam po sedam ili osam knjiga kojih se laćam u zavisnosti od raspoloženja, tako da pre podne čitam neki roman, popodne neku biografiju, pred spavanje neku istoriju ili esje", rekao je Basara za MONDO.

Kada smo Svetislava Basaru zamolili da izdvoji tri knjige koje bi svako trebalo da pročita tokom odrastanja dobili smo pomalo neočekivan odgovor. Ili možda sasvim realan?

"Bilo šta. Jer uskoro neće ništa čitati".


Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marigold

To je onaj "genije" koji razobličava srpske mitove! Je l' zna on da je Švajcarska izgradila svoje nacionalno biće na mitu o Viljemu Telu; je l' stvarno misli da je postojao Kralj Artur i vitezi okruglog stola ili mozda oni silni "hrvatski" kraljevi i junaci?! Samo Srbi treba da se odreknu svojih junaka, bili mitski ili stvarni, a ostali mogu slobodno da nastave da takvim pričama podržavaju i održavaju nacionalni naboj i patriotizam.

ping pong

Evo ja bih od Basare preporucio (od njega treba citati sve,ali neke se knjige za mene ipak izdvajaju): Main Kampf,Dugovecnost i Pocetak bune protiv dajija (remek delo).

Ahtung

Iskusno preporučuje: "Zov kafane" Džeka Denijelsa, "Putopise" Džonija Vokera, "Basne" Vodke Viborove, "Urađenog ambasadora" od Sv. Basere...

SERIJE