• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove deonice na Koridoru 11 na čekanju

Izvor MONDO/Tanjug

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da se sa kineskim kompanijama vode teški pregovori za koncesiju na Koridoru 11, jer Kinezi traže garanacije za promet saobraćaja.

"U prethodnih mesec i po dana smo vodili pregovore sa dve kineske kompanije na koji način da prevaziđemo to pitanje. Razmatramo šta možemo da ispunimo, a da to svakako ne bude davanje garancija za protok saobraćaja, niti da to bude davanje dodatnog novca, nego da vidimo uz put šta je to još moguće što bi mi mogli da im ponudimo", rekla je Mihajlović novinarima u Palati Srbije.

Ona je kazala da ti razgovori neće biti okončani sigurno u roku od mesec dana i da se samim tim ne mogu očekivati ni novi tenderi za gradnju preostalih deonica na budućem autoputu od Beograda do granice sa Crnom Gorom, odnosno na Koridoru 11.

"Državna kasa Srbije je likvidna, možda po prvi put, i mi možemo naći način da uzmemo kredit, ali to nije naš cilj. Kineska strana nije navikla na koncesije i nije baš uvek raspoložena za taj vid gradnje, ovo bi bilo prvi put i zato su ti razgovori vrlo teški", dodala je Mihajlović.

Predmet koncesije je ranije bio izgradnja i održavanje dela Koridora 11 od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara i od Preljine do Požege u dužini od 30,9 kilometara, kao i upravljanje, održavanje i korišćenje deonice od Obrenovca do Preljine duge 103 kilometram.

Dve kineske kompanije su prošle pretkvalifikacioni postupak - "Čajna roud and bridž korporejšn" (CRBC) i "Šandong haj-spid grup", a rok za dostavljanje koncesionih ponuda je bio 5. februara.

OVE GODINE OBNOVA 150 KILOMETARA PUTEVA

Ove godine će biti rehabilitovano 150 kilometara puteva u Srbiji, u vrednosti od skoro 60 miliona evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, rekla je Zorana Mihajlović.

Iz preduzeća "Putevi Srbije" najavljuju da će prvi radovi početi već za desetak dana u Zapadnoj Srbiji.

Mihajlović je, nakon sastanka sa predstavnicima više od 70 putarskih i projektantskih preduzeća u Palati Srbije, izjavila da se ti radovi finansiraju iz kredita Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji iznosi ukupno nešto više od 400 miliona evra za obnovu puteva u Srbiji.

KO NE MOŽE NI 10 ODSTO POSLA DA URADI, GUBI POSAO

Izvođači na južnom delu Koridora 10 kroz Srbiju duguju oko tri miliona evra podizvođačima, kaže Zorana Mihajlović. 

Ona je najavila da će biti zamenjeni izvođači koji nisu bili u stanju da obave 10 odsto posla u prethodnih nekoliko godina.

"Neki izvođači za sve ove godine nisu uradili ni 10 odsto posla i spremni smo da raskidamo takve ugovore i biramo druge izvođače, jer ako neko za dve, tri ili četiri godine uradi samo 10 odsto onda teško da će završiti u predviđenom roku", poručila je Mihajlović.

Ona je dodala da će ove godine na jugu Srbije biti asfaltirano oko 60 km na Koridoru 10.

IKEA NA POTEZU, MI SMO SVE URADILI

Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture i Grad Beograd obavili su sve pripreme za investiciju Ikee u Srbiji i sada se samo čeka da ta švedska kompanija pošalje projekat za gradnju svog prvog prodajnog objekta, kod Bubanj Potoka, kaže Zorana Mihajlović.

"Imamo protokol sa Ikeom, Grad Beograd i Ministarstvo su uradili sve i pripremil i trenutno je lopta kod Ikee da pošalju projekat", rekla je Mihajlović novinarima u Palati Srbije.

Kako je rekla, dinamika izmeštanja naplatne rampe na autoputu kod Bubanj Potoka predviđa da preduzeće "Putevi Srbije" taj posao obavi u roku od godinu dana.

"Sigurna sam da neće kasniti, jer je to toliko značajan projekat za nas da nećemo dozvoliti kašnjenja", poručila je Mihajlović.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak je potvrdio da će se ta naplatna rampa nalaziti u blizini Vrčina.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image