• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija prošla prvu reviziju MMF-a, čeka se bord

Izvor MONDO/Agencije

Misija MMF-a potvrdila je danas da se u Srbiji sprovodi šta je dogovoreno sa Vladom na ekonomskom i finansijskom planu. RTB Bor i Resavica zaštićeni od poverilaca, odlučio Vučić.

"Misija MMF postigla je sporazum na nivou tima sa vlastima Srbije koji sada treba da odobre rukovodstvo i izvršni odbor MMF da bi se okončala prva revizija sporazuma", izjavila je danas predstavnica Misije MMF Zuzana Murgasova.

Murgasova je ocenila da je ekonomska perspektiva u Srbiji u određenoj meri poboljšana, te konstatovala da je nepokolebljiva primena zdravih ekonomskih politika i reformi od ključne važnosti za postizanje privrednog rasta.

Fiskalni rezultati u prvom kvartalu ove godine u skladu su sa ciljevima predviđenim programom, rekla je Murgasova, navodeći da je većina mera fiskalne konsolidacije sprovedena u skladu sa budžetom za 2015. godinu.

Rast će ipak biti nula

MMF je povećao raniju projekciju privrednog rasta Srbije sa minus 0,5 na nula procenata.

Šefica Misije MMF-a je napomenula da je potrebno određeno vreme da bi se postigli ciljevi i ostvarile uštede smanjenjem plata i penzija, koje je preduzela vlast Srbije i da zato treba da se nastavi primena tih mera i da o povećanju plata i penzija sada nije razgovarano.

Program MMF konkretno predviđa da se ukupni troškovi za plate u Srbiji smanje na 7 odsto BDP, a ukupni troškovi za penzije na 11 odsto, rekla je Murgasova na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na pitanje kada i za koliko bi se moglo očekivati povećanje plata i penzija.

Ona nije odgovorila na pitanje novinara da li će i za koliko poskupeti struja u Srbiji, ali je napomenula da će, kao što je ranije najavljeno, plan finsijskog restrukturiranja Elektroprivrede Srbije (EPS) biti usvojen i objavljen u junu.

Poskupljenje struje je inače bilo kamen spoticanja srpske Vlade za ovu prvu reviziju sporazuma. Prema izjavama sagovornika sa srpske strane "pale su i teške reči".

Poskupljenje struje trebalo je, prema Sporazumu, da bude sprovedeno u martu mesecu ali je Vlada taj korak pomerila za jun.

Vujović je naveo i da je sa MMF-om dogovoreno da odluka o poskupljenju struje bude doneta 1. juna, zajedno sa planom restrukturiranja Elektroprivrede Srbije.

Misija MMF-a je 4. maja počela zvanične razgovore s delegacijom Srbije povodom prve reviziju aranžmana u vrednosti od 1,2 milijarde evra.

Aranžman iz predostrožnosti je odobren 23. februara, a obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita.

Drugi problem, odnosno kašnjenje, koji je Vlada morala da obrazlaže Misiji MMF-a je što jš nije objavljen plan racionalizacije javnog sektora, a kasne i privatizacioni postupci preostalih društvenih preduzeća, a među njima su i RTB Bor i ugljenokom Resavica.

Vujović je na konferenciji za novinare rekao da će cilj vlade biti da se ipak privatizacija sprovede u što kraćem roku i da se za svako preduzeće posebno napravi aranžman za privatizaciju.

"Svako preduzeće će dobiti maksimalnu pažnju i produžetak roka samo koliko je to neophodno", rekao je Vujović.

Kako je rekao, proces privatizacije je u Srbiji usporen jer nisu rešeni imovinsko pravni odnosi i naveo primer PKB koji je atraktivno preduzeće, ali uprkos tome ne može da se privatizuje jer nije rešeno pitanje podele zemljišta na poljoprivredno i građevinsko.

"Mislili smo da ćemo do 31. maja uspeti da privedemo kraju normalan postupak privatizacije, i hteli smo da damo šansu svim preduzećima da nađu strateške partnere i investitore, ali se ispostavilo da su ti procesi kod nas sporiji nego što smo mogli da očekujemo i da nas na svakom koraku koče neke stvari, a pogotovo imovinsko-pravni odnosi", rekao je Vujović.

On je rekao da sve što do sad nije urađeno u sektoru državnih preduzeća sad dolazi na naplatu.

Prema njegovim rečima, od septembra prošle godine se skupljaju načelne ponude zainteresovanih investitora i procenjuje se da bi za dodatnih godinu dana bilo opravdano produženje roka za preduzeća koja imaju realnu šansu da zadrže zaposlenos, proizvodnju i izvoz.

"Ali treba da budemo obazrivi jer što duži rokovi imaju i veći rizik za usporavanje celog procesa",rekao je Vujović.

VUČIĆ PRELOMIO I ZA RESAVICU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučio na sastanku sa predstavnicima MMF-a da rudnik Bor i rudnik za podzemnu eksploataciju uglja Resavica stavi na spisak firmi koje će godinu dana biti zaštićene od naplate poverilaca.


Vučić je, kako piše beogradska štampa, poslušao rudare rudnika Resavica koji su ranije danas od njega tražili da poseti taj rudnik, kako bi se upoznao sa nagomilanim problemima i pomogao da se spreči siguran stečaj tog preduzeća.

Sindikat Resavice, koji objedinjuje devet jamskih rudnika uglja u Srbiji, uputio je pismeni poziv Vučiću da poseti rudnike.

Sindikalci su ukazali na problem tužbi rudara za smenski rad, koji su blokirali račun preduzeća, a istakli su da su neki "nesavesni" radnici počeli i da plene rudničku imovinu.

Reprezentativni sindikati pozvali su poslovodstvo i rudare da pronadu sporazumno rešenje kako ne bi bila prekinuta proizvodnja u rudnicima

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Nula je nula

knez

Opet po starom. neka poverioci odu u stečaj jer ovi drugi su nzaštičeni. Takve poteze nazivaju ekonomskim i pravnim. U to preduzeće u Boru skrkano je bar pola milijarde eura, presečena vrpca, Alek se slikao i sada stečaj ili da dugove plate drugi. Kada će se prestati sa takvom ekonomijom?

хомер

Не будите наивни и не пљујте ммф.људи траже само чист рачун,шта значи то радиш копаш угаљ,држава ти не плати,тужиш и пресуда ти не значи ништа јер је мсје вучић забранио могућност принудне наплате.још испадоше преварени рудари несавесни.у србији је све лакше него платити за урађено.нек пропадне рудник ако не може ни рударе да плати

special image