• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisano sa SAD,let za Ameriku možda krajem 2015.

Izvor MONDO/Agencije

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade SAD potpisan je danas u Vladi Srbije, a premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je to veoma dobra, važna i velika vest.

Vučić je, nakon potpisivanja sporazuma koji su potpisali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, izjavio da će će iz Srbije ka SAD posle 25 godine, krajem godine ili početkom sledeće početi prvi direktni letovi.

Prvo za Njujork a ne Čikago

Vučić je objasnio da će prva destinacija biti Njujork, a ne Čikago kao što bi se očekivalo, ali da je na kompaniji Er Srbija da odluči. "Uveren sam da ćemo biti siguran partner, da neće biti problema sa naše strane, da ćemo ispunjavati najviše standarde i da će letovi do Njujorka i Toronta biti puni putnika. Prve dve godine nećemo gubiti mnogo novca, ali kasnije će to biti veoma profitablino za našu kompaniju", rekao je Vučić.

"Ako Amerikanci budu zadovoljni nadzorom nad našim aerodromom i aviokompanijom, a to su strogi uslovi, i ako budemo imali poslovni plan, imamo obećanje da će naše aviokompanije pre kraja godine, a najkasnije početkom sledeće, imati direktne letove za SAD i Kanadu", rekao je Vučić.

On je posle potpisivanja sporazuma između vlada SAD i Srbije o vazdušnom saobraćaju rekao da je to veoma dobra, važna i velika vest, koja govori o unapređenju odnosa Srbije i SAD.

"To govori i o većem međusobnom poverenju, rastu naše nacionalne aviokompanije i aerodroma, ali i bezbednosnim uslovima i svemu što je Srbija postigla, jer ne može svako da leti za SAD, kao što ni mi nismo mogli 25 godina", rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je potpisivanje sporazuma važan signal za sve naše ljude koji žive i rade u SAD, za sve građane Srbije, ali i građane u regionu koji će koristiti beogradski aerodrom.

Kako je dodao, "tući ćemo se na tržištu" sa američkim kompanijama i hoćemo da pobedimo u tržišnoj utakmici.

Premijer je rekao da je ispunjen najveći deo uslova za letove do Amerike, da su ostale samo sitne tehničke stvari za koje smo, kako je naveo, spremni.

"Imamo kategoriju jedan. Bićemo u situaciji da pred kraj godine ili početkom sledeće letimo za Ameriku", rekao je Vučić.

"Ovo je veliki i važan signal za Srbiju - Srbija odjedanput menja svoju poziciju u celom svetu, ne samo u regionu, ne samo u Evropi. Nigde iz regiona nemate direktan let za SAD i mi se nadamo da ćemo uspeti sve putnike iz regiona da pridobijemo za Beograd i iz Beograda za Njujork i Toronto", poručio je premijer Srbije.

NOVA PRILIKA ZA POSLOVE SA AMERIKANCIMA

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da američka administracija podržava politički i ekonomski napredak Srbije i da je predstojeća poseta premijera Aleksandra Vučića znak dobrih odnosa dve zemlje i pokazatelj važnosti koju Srbija ima u regionu i u Evropi.

Kirbi je naglasio i da veliki broj američkih kompanija želi da investira u Srbiju i da ovde plasira svoje proizvode.

Srazum i uspostavljanje direktnih letova između Srbije i SAD će, kako je naveo, takođe pomoći napredak Srbije. 

Govoreći o investicijama, Kirbi je kao primer naveo fabriku Dženeral elektrik, koja već proizvodi delove u Subotici, a koja će 11. juna u Skupštini Srbije imati konferenciju kojoj će prisustvovati i dobavljači iz Srbije.

Biće im ponuđeno, rekao je Kirbi, da prave delove za turbine i druge mašine, što je odlična prilika za stvaranje novih radnih mesta u Srbiji.

"I iako će Er Srbija leteti 'erbasom' a ne 'boingom' za Ameriku, nadam se da će neki od delova u avionima, na primer motori, biti američki", rekao je Kirbi.        

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Lutanje je predugo trajalo. Srbija se vraća kući - evropskoj kući. Dosta je bilo "vračanja" sa Rusijom. Samo da naši ne uvedu sankcije Rusiji 5 minuta pre nego budu ukinute. Sad bi trebalo stvar preokrenuti u našu korist i sankcije odma uvesti, Kosovo treba priznati ili podeliti, ako još nije kasno. Ameriku i Evropu treba pozitivno šokirati.

Ako_me_razumeš

Uraaaaa! A imamo li mi VAZDUPLOHOVE za takve poduhvate?

sns

Mozda?!

special image