• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako do "rakije od seljaka" a po EU pravilima

Izvor Tanjug

Ministarstvo traži način kako da domaća rakija kupuje po EU pravilima: Novi zakon uvodi red u prodaju i proizvodnju rakije

 Traži se rešenje za prodaju domaće rakije po EU pravilima

Novi zakon o jakim alkoholnim pićima uskladiće regulativu u Srbiji sa pravilima EU i omogućiti poljoprivrednicima da višak rakije legalno prodaju registrovanim proizvođačima, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Pravi ko želi, ali po zakonu

Predsednik Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića u Privrednoj komori Beograda Ivan Urošević rekao je da bi novi zakon trebalo pre svega da smanji sivo tržište i poveća bezbednost i kontrolu jakih alkoholnih pića. "Sada će svako ko želi moći da se bavi proizvodnjom ovih pića u zakonskim okvirima", dodao je Urošević.

Kako se navodi u saopštenju, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima u Privrednoj komori Beograda rečeno je da se u izvesnoj meri liberalizuje proizvodnja i daje mogućnost poljoprivrednicima da uz relativno jednostavne uslove i male troškove, voće prerade u rakiju, što je izuzetno važno za Srbiju u kojoj proizvodnja rakije ima vekovnu tradiciju.

Dodaje se i da će novi zakon omogućiti građanima da kroz ugovorni odnos, višak destilata prodaju registrovanim proizvođačima za dalju doradu i preradu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić rekao je da je Ministarstvo u obavezi da u kontinuitetu donosi nova zakonska akta i do ulaska Srbije u Evropsku uniju pripremi sve proizvođače za zajedničku poljoprivrednu politiku EU, istakavši da je Zakon o jakim alkoholnim pićima jedan od takvih propisa.

Rukovodilac grupe za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda Ministarstva poljoprivrede Milan Ćuprić rekao je da se izradi novog zakona o jakim alkoholnim pićima pristupilo se zbog važnosti koju proizvodnja jakih alkoholnih pića, prvenstveno rakija od voća, ima za razvoj poljoprivrede Srbije, kao i njenom uticaju na razvoj primarne proizvodnje voća.

Ćuprić je precizirao da se donošenjem zakona, između ostalog, reguliše proizvodnja i kvalitet jakih alkoholnih pića na jedinstven način, kako po pitanju samih definicija jakih alkoholnih pića, njihovih podela i geografske oznake, tako i po pitanju kategorija, deklarisanja, starenja.

Kako je rečeno na prezentaciji Zakona, sva rešenja koja su predložena novim Zakonom, vode smanjenju troškova proizvodnje, rastu konkurentnosti proizvođača, povećanju proizvodnje i kvaliteta a time i izvoza jakih alkoholnih pića iz Srbije.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima sprovodi se od 29. juna do 18. jula 2015. godine.


Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Šta EU zna o rakiji? Oni će i to da nas uče, ne razumem... E pa u inat ću početi da pečem po tradicionalnim pravilima i to kad ONI budu rekli kako treba. Mrš bre!

Nikola

...omoguciti seljacima da legalno prodaju proizvodjacima!?

Aca

Toma se ne slaze...

special image