• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska banka: Nemate državnu upravu za EU

Izvor MONDO/Tanjug

Direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn izjavila je danas da su početni napori na reformama dali rezultat i da sve dok se zadrži zamajac reformi i dok ta posvećenost postoji.

Goldštajn je za RTS rekla da Svetska banka izuzetno blisko sarađuje sa MMF-om i sa Vladom u definisanju makroekonomskih okvira i fisakalnog okvira na srednji rok, kako bi se obezbedilo da primena reformi dovede do pozitivnih rezultata.

Veći problem su komunalna preduzeća

"Ono što je veći problem su komunalna preduzeća, javna preduzeća poput EPS, Srbijagasa, Železnice - tu postoje legitimni razlozi da ostanu u državnoj svojini, ali vrlo često ne pružaju rentabilne i kvalitetne usluge i tu je Svetska banka sarađivala sa Vladom za sva državna preduzeća u proteklih nekoliko godina kako bi smo napravili strategiju da rešimo pitanja svih tih preduzeća", rekla je Goldštajn.

"Ono što možemo da zaključimo iz upravo obavljene kontrole je da su početni napori na reformama sada dali rezultat. To doprinosi tržišnom preokretu u percepciji ozbiljnosti Srbije u sprovođenju reformi u modernizaciji ekonomije i državne uprave", rekla je Goldštajn.

Prema njenim rečima, to je veoma pozitivan događaj za sve srpske građane, ali postoji potreba da se produbi primena u nekim ključnim i osetljivim oblastima.

Do kraja meseca očekuje se analiza Svetske banke o 100 državnih institucija o broju zaposlenih.

"Prerano je da se o tome izjašnjavam. Ne postoji moderna državna uprava, moderni aparat da bi ste bili punopravna članica EU", rekla je Goldštajn.

"Do kraja septembra očekujemo da ćemo biti u stanju da damo neke konkretne preporuke u oktobru", najavila je Goldštajn.

Svetska banka hvali rezultate u fiskalnom i finansijskom sektoru, ali kaže da se u domenu državnih preduzeća koja su balast, stvar mora ubrzati.

"Sve dok se zadrži zamajac reformi i dok ta posvećenost postoji, vi imate odličan nivo finansijske i tehničke podrške Svetske banke kako bi se obezbedilo da implementacija reformi dovede do pozitivnih rezultata", rekla je Goldštajn.

Govoreći o javnim preduzećima, Goldštajn je istakla da su državna preduzeća jedno pitanje koje se mora rešiti u Srbiji.

"U Srbiji imamo na stotine državnih preduzeća koja zaista i ne spadaju u javni sektor, jer ne proizvode puno i velika su opterećenja za budžet i odvlače sredstva od nekih visokokvalitetnih usluga kao što su zdravstvo i obrazovanje. To je problem koji se mora rešiti i sredstva upumpati u privatni sektor gde će se bolje iskoristiti", kazala je Goldštajn.

Prema njenim rečima, različite su vrste državnih preduzeća kao trgovinska komercijalna preduzeća gde se lakši slučajevi, jer ili nisu ekonomski rentabilna i moraju ići pod likvidaciju ili postoji potencijal da se privatizuju i pređu u privatni sektor gde mogu efikasnije da posluju.

Kako je istakla, neka će biti likvidirana, druga će biti privatizovana, a treba se fokusirati na efikasnost.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vojvodjanin

Mnogo je veci problem sto drzavna uprava nije ni po meri gradjana. To sto ce je napraviti po meri EU, nije garancija da ce narod bolje ziveti.

deda Veljko

Zasto se ne ugledamo po organizaciji drzave na Austriju koja nam je uveliko slicna i po broju stanovnika i po povrsini i po velicini glavnih gradova i po klimi i po reci Dunav i po... Ali nasim skorojevicima i vlastodrscima ne odgovara.

Da

Ovo i da si duduk bi razumeo sto je i tačno.toliko drzavnih firmi dobijaju platu a ne doprinose državi ništa,samo štete donosi.nikad ali nikad mi neće biti jasno da onaj ko puni budzet(privatnik) ima bedne plate a onaj koji je na teretu budžeta(drzavne firme) imaju velika primanja.to u normalnim zemljama nije tako,ali u Srbiji sve moze zato smo i tu gde jesmo😂

special image