• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privrednici nezadovoljni, firme se pakuju

Izvor Beta

Privrednici smatraju da je poslovanje u Srbiji u prvih osam meseci ove godine značajno rizičnije nego u 2014. godini, saopštila je danas Mreža za poslovnu podršku. Ministarstvo privrede negira navode.

To su rezultati ankete menadžera 224 kompanije u 12 privrednih grana koje ukupno zapošljavaju 12.992 radnika.

Anketa je pokazala da je prosečan pad prometa u odnosu na prethodnu godinu 14,32 odsto, što je posledica smanjene kupovne moći građana i veće konkurencije u sivoj zoni. U poređenju sa 2008. godinom pad prometa je 41,5 odsto.,

Spore reforme

"Privrednici su reforme ocenili kao veoma spore, kao i da je broj zakona i podzakonskih akata veliki, a mnogi poslovi ne mogu da se obave elektronskim putem, tako da brojne birokratske procedure i čekanja na odgovore nadležnih institucija usporavaju i poskupljuju poslovanje", navodi se u saopštenju Mreže.

Menadžeri su ukazali, kako je navela Mreža, da su povećani nameti na poslovanje "jer lokalne samouprave ne uzimaju u obzir da su opali prihodi firmi već traže nerealno visoke iznose da bi iz toga finansirali svoje prekobrojno činovništvo i lica zaposlena po stranačkoj liniji".

Dodaje se da je Srbija jedina zemlja u Evropi gde finansijski izveštaji firmi za 2014. kasne već šest meseci, što stvara ogromnu nesigurnost u poslovanju jer privrednici ne mogu da procene sa kojim firmama da posluju.

Zamerke su i što banke sve teže pozajmljuju novac i što su prosečne kamate na kredite od osam i 15 odsto, a istovremeno država za kašnjenja u uplati poreza, doprinosa i drugih naknada uzima kamatu od 16 odsto godišnje.

Anketirani privrednici su potvrdili da je sve veći broj stranih kompanija koje su nezadovoljne radom firmi otvorenih u Srbiji, pošto su troškovi poslovanja visoki, a dobit sve niža ili se posluje sa gubitkom.

"Neke od stranih kompanija ograničile su svoje poslovanje u Srbiji, odustale od daljih ulaganja i čak razmatraju da zatvore svoje kancelarije, a da robu u Srbiju plasiraju iz susednih zemalja, članica CEFTA, gde je poslovanje jeftinije", upozorila je Mreža za poslovnu podršku.

MINISTARSTVO NEGIRA NAVODE MREŽE

Ministarstvo privrede Srbije negiralo je danas ocene Mreže za poslovnu podršku.

"Ovakve neozbiljne i neodgovorne izjave, očigledno su bazirane na ličnim utiscima autora ovakvih pamfleta, koji ne mogu i ne žele da se pomire s pozitivnim rezultatima rada Vlade Srbije", navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Dodaje se da su privrednici okupljeni oko Saveta stranih investitora, Nemačkog poslovnog saveta u Srbiji i ostalih udruženja privrednika, više puta pohvalili reformske poteze Vlade Srbije, poslovnu klimu i najavili nove investicije.


Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksa

Ako koza laže ... Ništa se ne može sakriti, vrlo brzo će se otkriti ko ovde nije u pravu. Živi bili.

Živanko

Očekujemo uključenje botova.

Lee

@Živanko Promaklo im.

special image