• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Ogroman korak Srbije ali, još je dug put

Izvor MONDO/Agencije

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Daeng Kim izjavio je danas da Srbija ima još da pređe dug put da bi završila strukturne reforme, ali i istakao da je za godinu dana napravila ogroman korak napred.

On je istakao da je za dve godine otkada boravi u Srbiji, primetan sve veći konsenzus donosilaca odluka da trenutno stanje nije održivo i da "treba uraditi nešto značajno", kao i da MMF vrlo rado podržava program ekonomskih reformi.

"U Beogradu i Srbiji mnogi se žale na proces reformi, ali bez obzira na zamerke i kritike, postignuti su vrlo impresivni rezultati u reformama", rekao je Kim na skupu o ekonomskoj saradnji Srbije i Koreje.

Plate i penzije na dnevnom redu

Novi šef Misije, Džejms Ruf, u avgustu je poručio da će MMF, kada se bude vratio u Srbiju, u novembru, razmatrati budžet za 2016. i sve trendove i kretanja u ekonomiiji vezana za naplatu prihoda. "Na osnovu toga vlada i mi ćemo doneti odluku koliki postoji prostor za relaksaciju plata i penzija. Eventualno povećanje zarada bi trebalo da bude selektivno i targetirano", poručio je tada Ruf.

On je kao primer naveo to što je prognoza privrednog rasta Srbije popravljena sa minus 0,5 odsto na plus 0,5 odsto.

Kim je naveo da je smanjena i nezaposlenost, a dinar je stabilan i kako je dodao, nema razloga za bojazan od nagle depresijacije nacionalne valute.

"Bez obzira na iznenađenja iz prošlosti i dobar napredak u 2015. godini, održiva konsolidacija je ključna za 2016. i 2017. godinu", istakao je Kim.

On je naveo da Srbija treba da smanji potrošnju, nastavi sa prikupljanjem poreza što je bitno za vraćanje dugova, a ciljevi su otvaranje novih radnih mesta i privredni rast.

"Ključna stvar je da li će teške strukturne reforme ostati na snazi u naredne dve godine", zaključio je Kim.

Kim je najavio da Misija MMF dolazi u Srbiju 29. oktobra, a da će pre toga Bord direktora MMF-a 23. oktobra u Vašingtonu razmatrati drugu reviziju stend-baj aranžmana sa Srbijom, vrednog 1,2 milijarde evra.

Kako je ranije najavljeno, jedna od tema predstojećih razgovora MMF i srpske vlade biće eventualno povećanje plata i penzija.

Komentari 138

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nn

POLTRONIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

KokaN

Srbija non-stop čini ogromne korake,ali nikako da stigne sve te uslove od MMF ili EU. Množe se kao gremlini,pa ih je nemoguće sve stići.Zato okrenuti se alternativama, za bolje sutra Srbije.

zaga

Strasno je sto svi samo traze i zahtevaju od SRbije sve i svasta a za uzvrat ne daju ama bas nista

special image