• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko će plate i penzije biti veće znaćemo 28.

Izvor MONDO/Agencije

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da će se znati kako će se i za koliko povećati (državne) plate i penzije kada dođe delegacija MMF krajem meseca. Svetska banka protiv linearnog povećanja.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je nakon sastanaka srpske delegacije sa čelnim ljudima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Limi, da će se tačan procenat za koji će plate i penzije biti povećane znati nakon precizne analize koja će se raditi kada Misija MMF-a krajem oktobra dođe u Srbiju.

"Razgovaramo o tome da li će to biti u procentima, ili će biti kombinacija procenata i jednokratne pomoći. To su sve nijanse o kojima će biti reči u okviru treće revizije MMF-a koja počinje krajem meseca", rekao je Vujović Tanjugu u Limi, rezimirajući utiske nakon niza sastanaka u okviru tradicionalnih jesenjih godišnjih susreta MMF-a i Svetske banke.

Ne planira se povećanje PDV-a

Upitan da li će zbog korekcije plata i penzija biti povećana i stopa PDV-a, ministar tvrdi da to nije u planu, te da je cilj da stopa PDV-a ostane ista, ali da se poboljša naplata. "Ta opcija je navedena u pismu MMF-u samo za slučaj krajnje nužde. Ali naši rezultati su takvi da u ovim uslovima do toga ne može da dođe. Ne očekujem, i nije realno da povećavamo stopu PDV-a, jer imamo druge mere kojima planiramo da povećamo prihode i smanjimo rashode u budžetu", zaključio je Vujović.

Ministar je rekao da će Misija MMF povodom treće revizija trogodišnjeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti, vrednog oko 1,2 milijarde evra, koji je Srbija početkom godine zaključila sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, doći u Beograd 28. oktobra, gde će boraviti u naredne dve sedmice.

Vujović je istakao da je sada izuzetno važno što je MMF prihvatio i saglasio se sa idejom da se uradi parcijalno povećanje plata i penzija, posebno zato što je tradicionalna struja unutar te institucije bila protiv, dodajući da će najavljeno povećanje prihoda biti apsolutno za one kategorije građana kojima primanja nikada nisu ni umanjena, a to su oni koji mesečno prihoduju do 25.000 dinara.

"Za one kojima penzija ili plata ne prelazi 25.000 dinara to će biti apsolutno povećanje, a za sve ostale, delimična kompenzacija smanjenja", objasnio je ministar finansija.

Vujović je naveo da se nada da će do kraja godine, sve što bude dogovoreno prilikom treće revizije aranžmana, biti usvojeno i na sastanku Borda direktora MMF-a, koji je planiran da se održi najverovatnije pre katoličkog Božića.

Prema njegovim rečima, najvažnije je pokazati MMF-u da postoji fiskalni prostor za ovakvo povećanje, odnosno da je odnos prihoda i rashoda u budžetu takav da deficit može da bude održiv, kao i da trogodišnji cilj može da bude ostvaren.

"Smatram da neće biti problema da dokažemo da fiskalni prostor za povećanje primanja postoji, a koliko će to tačno biti, to će zavisiti od precizne analize koju ćemo raditi krajem oktobra i početkom novembra kada Misija MMF-a dođe u Beograd", rekao je Vujović Tanjugu.

On je istakao da su fiskalni rezultati veoma dobri, te da ih Vlada Srbije ostvaruje sa velikom marginom, što onda ostavlja neophodan prostor za korekciju primanja. Takav rezultat je, kako je naveo, pohvalio i sam vrh MMF-a.

SVETSKA BANKA: POVEČATI SAMO MINIMALNE PLATE

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji izjavio je danas da bi ta institucija mogla da se složi sa selektivnim povećanjem plata u javnom sektoru. Imate previše menadžera a premalo radnika, kaže Toni Verheijen.

Malo radnika, mnogo šefova

Prema rečima Verheijena, Srbija ima duplo više zaposlenih na menadžerskim funkcijama nego druge evropske zemlje. "Obično je to proporcija jedan prema osam, između menadžera i radnika, a u Srbiji je jedan prema četiri, dakle previše rukovodilaca i pratećih funkcija, a premalo zaposlenih u sektoru usluga", kazao je Verheijen.

"Ako mora da dođe do povećanja plata 2016. godine, to bi trebalo da bude kao podrška procesu reformi. To znači da bi oni koji zarađuju manje od referentne plate mogli da dobiju povećanje plata, ali opšte povećanje bi samo povećalo anomalije koje postoje", rekao je Verheijen za Radio-televiziju Srbije.

On je naglasio da država mora da reformiše sistem plata i da ga pojednostavi da bude predvidiv, kako bi mogla u svakom trenutku da predvidi budžet za plate.

On naveo i da menadžeri kompanija koje su u restrukturisanju blokiraju taj proces, zbog čega se restrukturisanje, ali i privatizacija sporije odvijaju.

"Menadžment jeste problem, ne radi se samo o tome da blokiraju reforme, već prisustvo menadžmenta koje investitori vide kao nekompetentne i nedovoljno transparente, to blokira investitore da se zainteresuju za Srbiju", rekao je šef Kancelarije Svetske banke.

Upitan kako gleda na otpuštanje viška zaposlenih, Verheijen je naglasio da se uštede ne moraju praviti samo u smanjenju broja zaposlenih, već i reformom sektora usluga i robe.

Komentari 75

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Novembar

Dodje i taj 28.10 2015 i prodje taj 28.10 dodje i 10.11 2015 jos ne znamo koliko ce se i kada povecati penzije.Totalna amnezija nastupila u vladi. "Tri karte za holivud ili tri karte ko nadje taj dobije"???

deda Veljko

Lopovi vratite ono sto ste oteli.

tole

Шта је ботова владајуће партије. ..ово није нормално... Дај бре скините нам се више ... Прво мора да нам врати узето..па онда све пто да ореко тога може да назове повећањем... Или како оће...

special image