• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeli pregovori sa MMF-om oko aranžmana

Izvor Tanjug

Predstavnici Vlade Srbije i Narodne banke Srbije (NBS) danas su s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) početi zvanične razgovore u okviru treće revizije tekućeg trogodišnjeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti.

 Pregovori sa MMF-om oko aranžmana počinju danas Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


Na čulu misija MMF-a je Džejms Ruf, a sastanku u NBS prisustvovali su guverner NBS Joragovanka Tabaković, ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić, sa saradnicima.

Misije MMF-a je u Beogradu od 29. oktobra, a planirano je da poseta traje do 10. novembra.

"Tokom posete misije biće sagledana najnovija fiskalna, monetarna i platnobilansna kretanja u zemlji, kao i realizacija obaveza za treće tromesečje ove godine na osnovu kojih se prati napredak u postizanju ciljeva dogovorenog ekonomskog programa", saopštila je danas NBS.

Dodaje se da će u razgovorima predstavnika Srbije i misije MMF-a biti razmotreno i sprovođenje ekonomske politike u narednom periodu, priprema makroekonomskog i fiskalnog okvira programa do kraja ove i tokom sledećih godina, a pre svega predlog budžeta za 2016. godinu.

Razmatraće se mogućnost povećanja penzija i plata u javnom sektoru, umanjenih od novembra 2014. godine. Očekuje se da će biti postignut dogovor da se delimično uvećanju plate i penzije od januara 2016. godine.

Srbija je sa MMF-om u februaru ove godine sklopila aranžman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je ove nedelje da je MMF dozvolio povećanje plata i penzija zbog dobrih rezultata u sprovođenju reformi, i to veće nego što je očekivao, ali da on neće ići sa tim maksimumom.

Premijer je precizirao da će iskoristiti "manji okvir od dozvoljenog za povećanje plata i penzija", jer je novac potreban i za investicije i zapošljavanje mladih.

Vučić je najavio da će novac u budžetu "držati na nivou na kome će imati više rezervi za investicije i za programe za zapošljavanje mladih".

Ministar finansija Dušan Vujović nedavno je rekao da se nada da će do kraja godine, sve što bude dogovoreno i prilikom treće revizije aranžmana, biti usvojeno na sledećem sastanku Borda direktora MMF-a, koji je planiran da se održi najverovatnije pre katoličkog Božića.

Dogovor o aktuelnom aranžmanu iz perdostrožnosti postignut je u novembru 2014. godine, a Odbor direktora MMF ga je odobrio u februaru 2015. godine.

Prošle nedelje Bord izvršnih direktora MMF-a, na sednici u Vašingtonu, potvrdio je Srbiji pozitivnu ocenu druge revizije aktuelnog stend baj aranžmana.

Tagovi

mmf

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sima

Izgleda imamo mnogo dobra vina,hranu i zene,pa malo malo borave u Srbiji po dve nedelje.

Lee

Mmf zapeo da se povećaju plate i penzije, a Vučić kaže ne može.

special image