• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glumac, kaži nešto smešno

Premijera predstave "Glumac, kaži nešto smešno", u režiji Irfana Mensura, biće održana 14. novembra na sceni “Kult” UK “Vuk Stefanović Karadžić”.

Tekst, čiju je dramatizaciju uradio Mensur, u epicenter postavlja život u i oko teatra, a zapravo ispituje koliko je lako pomešati popularnost s iskrenim divljnjem auditorijuma.

Kakav je to glumac koji ne zna da kaže ništa smešno? Da li uspeh zna da boli? Ko je taj mali glumac, bez velikog sjaja, koji ceo život jedva kraj s krajem spaja? Ovo su pitanja koja se postavljaju u predstavi, naizgled trivijalnog naslova, koja na duhovit način otkriva sve muke pozorišnog zanata. To je obračun malog glumca s velikim pozorištem, ili možda, obratno, obračun velikog glumca s malim pozorištem. Zapravo, priča o sjaju i bedi teatra, koja ukazuje na mnoge probleme, koji muče ljude koji se bave šoubiznisom. Ipak, primarni fokus ove predstave je usmeren ka konstantnoj potrebi modernog čoveka da za sva svoja dela dobija potvrde od drugih i da bude uspešan.

U ovom komadu, Mensur, ujedno glavni i jedini glumac, razvijajući scensku dinamiku, neposredno se kreće između komedijske lakoće i snažnog dramskog naboja, s jasnim referencama i izvodima iz raznih književnih dela, eseja i traktata koji se bave pozorištem i glumačkim pozivom. Od klasičara do savremenih pisaca, od Šekspira, Didroa i Čehova, do Stoparda, Gavrana, Simovića, Sokolovića i Lango, ukupno 16 pozorišnih mislilaca je dramaturški uklopljeno u ovoj monodrami. Takođe, značajan segment ove predstave je namenski rađena muzika koju je komponovao Sanja Ilić, dok je tekstove napisao Irfan Mensur.

Predstava “Glumac, kaži nešto smešno”, u produkciji UK "Vuk Stefanović Karadžić”, svoj život na sceni počinje 14. novembra u Beogradu, a posle prve reprize 26. novembra, takođe, na sceni “Kult”, zakazana su gostovanja širom Srbije i regiona. Karte za novembarska izvođenja ove predstave mogu da se kupe na biletarnici UK “Vuk Stefanović Karadžić”.

Youtube
Izvor: YouTube


Irfan Mensur je rođen u Sarajevu, 1952. godine. Akademiju za pozorište i film je završio u Beogradu. Dugogodišnji je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a predstave koje su obeležile njegovu karijeru su "Seobe“, "Knez Pavle“, "Nahod Simeon“, "U potrazi za Marselom Prustom“, "Jegorov put“, "Mletački trgovac“, “Don Žuan”... Ostvario je brojne uloge u filmovima i TV serijama i dramama. Bavi se pozorišnom pedagogijom i režijom. Trenutno se izvodi njegova predstava “Čehov je Tolstoju rekao zbogom”, po tekstu Mire Gavrana, dok na 22. „Danima Zorana Radmilovića“ dobio nagradu festivala za tumačenje uloge Egona Štajnera u predstavi “Skupljač”, koju je i režirao. Bavio se marketingom i pisanjem tekstove za muziku.

__________
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava. Pratite MONDO i na Instagramu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE