• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd dobija veliki Industrijski park?!

Izvor MONDO/Tanjug

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih šest meseci biti urađena studija izvodljivosti za izgradnju industrijskog parka u Beogradu, po ugledu na kineski Industrijski park u Sudžou.

On je najavio i mogućnost saradnje kineske fabrike autobusa Hajger i srpskog Ikarbusa.

Vučić, koji je višednevnu posetu Kini počeo obilaskom Industrijskog parka i fabrike autobusa Hajger, rekao je da Srbija može mnogo da nauči od Kine o urbanom planiranju, ekonomskom razvoju i javnoj administraciji, te da može da bude motor razvoja cele istočne Evrope.

Premijer je rekao da je Industrijski park u Sudžou najuspešniji u Kini, da ima bruto domaći proizvod pet puta veći od Srbije i da naša zemlja može da preuzme taj način organizacije.

"Uz pomoć ambasadora Kine Li Manćanga došli smo do kineske kompanije i već završavamo razgovore. Oni će u narednih šest meseci da urade studiju izvodiljivosti za manji, ali po istom principu pravljen industrijski park u okolini mosta Mihailo Pupin, koji sam otvorio sa premijerom Kine", rekao je Vučić.

 To može da bude, istakao je, izvanredan zamajac za Srbiju.

Vučić je, govoreći o mogućoj produkcijskoj saradnji Ikarbusa i Hajgera, rekao da te dve firme već razgovaraju i da veruje da će Srbija u novom industrijskom parku, zajedno sa Simensom, moći da isporučuje takve električne autobuse na domaća, ali i strana tržišta.

Premijer kaže da najnoviji električni autobusi koje kineska firma proizvodi troše 500 do 600 dinara na sto pređenih kilometara.

Vučić je rekao da Srbija može mnogo da nauči od Kine, o urbanom planiranju, ekonomskom razvoju i javnoj administraciji, te da može da bude motor razvoja cele istočne Evrope.

On dodaje da će kineske kompanije graditi industrijski park, te da će posle toga i druge firme iz te zemlje doći u Srbiju, proizvoditi i privlačiti nove investicije.

"Gledaćemo da prepišemo sve ono dobro što smo videli u Kini", rekao je Vučić, ističući da su Kinezi davali veoma povoljne uslove investitorima.

Precizirajući da je samo u prvih devet meseci ove godine broj turista iz Kine porastao za 67 odsto u odnosu na prošlu godinu, premijer je rekao da Srbija želi da privuče što više turista iz te zemlje.

"To je ispod dva odsto ukupnog broja turista u Srbiji, a mi hoćemo da podignemo na pet odsto već u narednim godina, a da onda idemo i na deset odsto", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše pojedina pitanja koja se tiču unutrašnje politike Srbije, Vučić je rekao da je njegov posao da vodi računa o interesima Srbije, a ne o partikularnim ili partijskim, političkim interesima.

On je tako rekao da će se o unutrašnjim političkim pitanjima govoriti u ponedeljak, kad će se, kako je rekao, obratiti narodu.

Komentari 69

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ra--o

Nisam nikada ni sumljao u Vučićevu sposobnost,gde god ode dodje sa lepim i korisnim vestima za Srbiju i Srpski narod koje i u kratkom vremenu sprovodi.E ne baš i iz Brisela,ali ipak i tu je uspešan.

Stevo

Znao sam da ce nam Vucic doneti lepe vesti.

mara

bice toga jos

special image