• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRENULO: Proizvodnja i izvoz porasli 8%

Izvor MONDO/Agencije

Industrijska proizvodnja u Srbiji u 2015. bila veća za 8,2 odsto, izvoz 7,8 odsto a uvoz za 5,8 odsto.

 Srbija povećala proizvodnju i izvoz Izvor: MONDO arhiva
Izvor: MONDO arhiva

Dobre vesti stižu iz srpske zvani čne statistike. Industrijska proizvodnja u Srbiji u 2015. godini je bila veća za 8,2 odsto nego u 2014. godini, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U decembru je industrijska proizvodnja bila je veća za 11 odsto nego pre godinu dana, a u odnosu na prosek 2014. godine veća za 18,3 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u decembru 2015. godine, u odnosu na isti mesec 2014. godine, imale su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, poizvodnja proizvoda od gume i plastike, metalnih proizvoda i hemikalija i hemijskih proizvoda.

Sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija imao je rast od 44,5 odsto u decembru, rudarstvo 37 odsto i prerađivačka industrija 0,6 odsto.

IZVEZENO ROBE ZA 12 MILIJARDI EVRA


Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u 2015. porasla je 6,6 odsto, na 28,42 milijarde evra, uz rast pokrivenosti uvoza izvozom na 73,4 procenta sa 72 odsto prethodne godine, saopštio je RZS.

Jak dolar poremetio račun

Izraženo u dolarima, lanjska robna razmena Srbije sa svetom je iznosila 31,58 milijardi dolara, ili 10,9 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, a ovaj pad je posledica jačanja dolara kako u odnosu na dinar, tako i u odnosu na evro. Preračunato u dolarima, izvezeno je robe za 13,36 milijardi (pad od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu), a uvezeno za 18,21 milijardu dolara (za 11,6 odsto manje). U dolarima je deficit u robnoj razmeni pao za 15,8 odsto na 4,85 milijardi.

Izvoz robe, izražen u evrima, prošle godine je vredeo 12,02 milijarde, i za 7,8 odsto je veći nego 2014, dok je uvoz iznosio 16,39 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 5,8 procenata u odnosu godinu dana ranije.

Deficit je iznosio 4,36 milijardi evra, što je povećanje od 0,6 odsto u poređenju sa 2014. godinom.

Najviše robe je izvezeno u Italiju (2,16 milijardi dolara), Nemačku (1,67 milijardi), Bosnu i Hercegovina (1,17 milijardi), Rumuniju (745 miliona) i Rusku Federacija (724 miliona dolara).

S druge strane, Srbija je najviše proizvoda uvezla iz Nemačke (2,25 milijardi dolara), Italije (1,92 milijarde), Ruske Federacije (1,74 milijarde), Kina (1,54 milijarde) i Mađarske (867 miliona dolara).

Posmatrano pojedinačno po zemljama, suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Italijom, Rumunijom, Bugarskom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Ruskom Federacijom (zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa), saopštio je RZS.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

QQ

Osecam tako ushicenje i elan u predelu mošnica zbog ove divne vesti..... Nece jos dugo ovo, crveno je blizu

milutinac

Sve raste ! Deca, proizvodnja, izvoz,rejting, neciji ego,bankovni racun...samo standard gradjana pada !

Serbia12points

Naravno pre izbora je krenulo ali koga osim vucica ne mislim SNS da čovek bira ? Jasam za to , da najbolje političari jedne stranke idu u vladu. Da ide ova naša Srbija napred.ako nema dece nema Srbije , to je moj slogan

special image